Yozgat Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı Ahmet Bulut, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı kanun getirdiği avantajlardan yararlanma süresinin 31 Ekim 2016 tarihinde sona erdiğini belirterek, bu kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların müracaatlarını biran önce yapmasını istedi.
Yozgat SMMM Odası Başkanı Ahmet Bulut, 6736 sayılı devlete olan borçların yapılandırılmasının vatandaş için bir fırsat olduğunu söyledi. Torba yasa ile hangi vergi olursa olsun yeniden yapılandırma kanunu kapsamında taksitle ve daha az tutarla ödeme imkanı getirdiğini vurgulayan Bulut, “Bu yasadan yararlanmak isteyen mükelleflerimizin ve meslektaşlarımızdan, yapılandırma çalışmasını son gününe bırakmadan biran önce işlemlerini tamamlamalarını istiyoruz” dedi.
Borç yapılandırma işlemlerinin 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerini kapsadığını ifade eden Bulut, “Temmuz ayındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almayacak. SGK, vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, Ayrıca belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, belediyelere ödenmesi gereken paylar hariç, beyana dayanan vergilerde ve 2016’ya ilişkin 30 Haziran’dan önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları da yeniden yapılandırma kapsamında yer almaktadır” diye konuştu.
Borç yapılandırma işlemlerinin sadece gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden defter tutanlarla sınırlı olmadığını belirten Bulut,”Basit usul mükelleflerinin, kira ve ücret geliri, menkul sermaye iradı, değer artışı kazancı elde edenlerin düzenlemeden yararlanabilecektir. Başvurular 31 Ekim 2016‘da bittiği için vatandaşlarımızdan ve meslektaşlarımızdan yapılandırma işlemlerini son güne bırakmadan biran önce tamamlamalarını istiyoruz” dedi.
Ödemelerin peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle yapılacağına değinen Bulut, “Yapılandırmadan sonra ilk taksit ödemesi Kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ise ilk taksit Aralık ayında başlıyor. Vatandaş borçlarını 6-9-12-18 taksitler şeklinde iki ayda bir ödeme yapılabilecek. Peşin ödemede büyük kolaylıklar sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.