Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, aspir üretimi yapan çiftçileri, aspir zararlısı olan tırtıl ve kurtçuklar için uyarılarda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaatin Özdemir, tırtıl ve kurtçukların aspire büyük oranda zarar verdiğini belirterek, "Aspir üretimi yapan çiftçilerimizin bu günlerde tarlalarının kontrol etmelerini istiyoruz. Aspir bitkisinin tomurcuk ve yapraklarında tırtıl ve kurtçuklar varsa mutlaka zirai mücadele yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde yüzde 50’ye varan oranda ürün kaybı yaşanabilmektedir.” dedi.
Nadasa bırakılan tarım alanlarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının yanında Türkiye’nin bitkisel yağ açığının kapatılmasına da katkı da bulunmak amacıyla bu yıl il genelinde 50 bin dekarın üzerinde aspir ekimi yapıldığını hatırlatan Özdemir, “Bu yıl yağışların iyi olması özellikle aspir bitkisi açısında çok iyi oldu. Bunun verim ve kaliteye yansıması için zararlılarla da iyi mücadele yapılması gerekir. Bu sebeple çiftçimizde aspir ekili tarlalarını kontrol etmelerini istiyoruz. Eğer tırtıl ve kurtçuklara rastlanıldığında ise vakit kaybetmeden zirai mücadele yapılması gerekmektedir.” diye konuştu.
Aspir üretimi yapan Yerköy’ün Orhan Köyünde Orhan Özer isimli çiftçi 70 dekar aspir ektiklerini belirterek, “Bu yıl çok güzel yağmur yağdığı için aspir çok iyi büyüdü. Bu yıl yüksek verim bekliyoruz. Ancak aspir de tırtıl ve kurt var. Bu da bitkiye zarar veriyor. Bu yüzden zirai mücadele yapacağız. Aspir eken çiftçilerimiz de ürünlerini kontrol etsinler.” şeklinde konuştu.