Boğazlıyan Tuba Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından düzenlenen Engelliler Haftası etkinlikleri yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası, Boğazlıyan Tuba Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından hazırlanan programla icra edildi. Programa, İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Beyaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bozdağ, daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda veli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında Merkez adına bir konuşma yapan Kurucu Müdür Yusuf Yıldırım, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası olarak farkındalık oluşturma için düzenlenmektedir. Kutlama demek istemiyoruz. Çünkü kutlanacak bir şey değil. Farkında olunacak bir durum. Hepimiz birer engelli adayıyız. Yarın hepimiz engelli olacakmış gibi hareket etmemiz ve bunun bilincinde olmamız gerekiyor. Belki bu haftalar vesilesiyle bu eksikliği giderebiliriz. Bu anlamda tekrar bu hafta dolayısıyla bütün algı bozukluklarının düzeltilmesini temenni ederek ve hakikaten engelli yakınlarımıza da bu kutsal vazifelerinde de bakmak durumunda oldukları yakınlarına bakarken yüksek çabalarına Allah’tan kolaylıklar diliyorum" dedi.
Daha sonra konuşan öğrencisi velisi Nuran Kaplan, "Bizler, toplum içinde rahatça yaşamak ve çocuklarımızın dışlanmamasını istiyoruz. Biz, çocuklarımızı evlere hapsetmek istemiyoruz. Ama hapsetmek zorundayız. Sağlıklı çocuklar gibi bunlar da gezmeye, eğlenmeye hayatın içinde olmaya hakkı var. Ama insanlar gerek davranışlarıyla, gerek sözleriyle ve gerekse bakışlarıyla bunlara müsaade etmiyorlar. Bu çocuklar kendi arzusuyla engelli olmadılar. Biz de isterdik ki çocuklarımızın yaşıtları gibi okula gitmesini, çalışmasını, basketbol oynamasını, arkadaşlarıyla nefes nefese kalıncaya kadar oynamasını isterdik. Normalde bir anne için çocuğunun konuşması, yürümesi önemsiz bir şeyken biz bu çocuklarımızın bir anne diyebilmesi için bir yıl gibi belki de bir ömür gözlerinin içine bakıyoruz. Bizim kalbimizde bu bir ömür boyu kapanmayan yaradır” diye konuştu.
Boğazlıyan Kaymakamı Davut Sinanoğlu da yaptığı konuşmada, “Öğrenci velimiz Nuran Hanım’ın hissiyatını ben de kalbimde hissediyorum. Kaymakamlık olarak görev sürem sonunda bir engelli kardeşimizin problemini çözmüş olmak benim için en büyük bahtiyarlık olacaktır. Sizler için somut projelerimiz var. Belediye başkanlığımızın engelli park projesi var, Kaymakamlık olarak biz de düşünüyoruz. Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü’nün bahçesinde inşallah engelli parkımız olacak. Yine aile destek merkezi diye bir projemiz var. Aslında ben bu eksikliği görmemiştim sizlerin söylemesi bizler için projeyi yeniden değerlendirme fırsatı verdi. Aile destek merkezinde özellikle hastaneye gidiş gelişlerde veya farklı durumlarda çocuklarınızı bırakabileceğiniz bir yer olur diye düşünüyorum. Devletimiz özellikle son 15 yıldır engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözülmesi noktasında ciddi adımlar attı. Siz de bu gelişmelerin farkındasınız. Biz de Kaymakamlık olarak Türkiye’de belki de bir ilk olacak ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın belki bizim bu yaptığımız projeyi genelleştirme, tüm Türkiye’de uygulamasına da vesile olabilecek bir projemiz var. Onu ben çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
Her engellinin özel durumuna uygun evlerinde düzenlemeler yapmayı düşündüklerini vurgulayan Kaymakam Sinanoğlu, “Örneğin bir tekerlekli sandalyeli kardeşimizin evinde eşik olmamalı, kapıları geniş olmalı, arabaları ona uygun olmalı. Her engelli kardeşimizin kendi engeline özgü ne tür problemleri var, onların hayat standartlarını yükseltmek için çalışma başlatacağız. Arkadaşlar her engelliyi teker teker ziyaret edecekler, evin içinde günlük hayatta hangi sıkıntılar var bunlar tespit edilecek, aşama aşama gerekli bakım ve onarımı ekipmanı da tesis ederek engelli kardeşlerimizin biraz daha hayata atılmalarının yolunu açmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından okul öğrencileri bir birinden güzel şiirleri okuyarak, bir farkındalığı ortaya koymaya çalıştılar.