Yozgat’ta 56 yaşındaki Sevgi Uçar, dağdan topladığı, alıç, güvem, dağ armudu, dağ eriği ve kuşburnu satarak geçimini sağlıyor.
Yozgat’ta dağlarda kendiliğinden yetişen armut, erik, güvem, kuşburnu ve alıç toplayıp Lise Caddesinde satarak geçimini sağlayan Sevgi Uçar, kimseye muhtaç olmadan alın teri döküp geçimini sağladığını söyledi. Çocukları ile birlikte dağlarda kendiliğinden yetişen dağ armudu, dağ eriği, kuşburnu ve güvem topladıklarını ifade eden Uçar, “Bu meyveleri toplamak çok zor oluyor. Ama biz kimseye muhtaç olmamak, kendi ihtiyacımızı karşılamak için çalışıyoruz. Topladığımız doğal ürünlere halkımız büyük rağbet gösteriyor. Özellikle kuşburnuyu daha fazla talep ediyorlar. Çünkü kuşburnuyu kurutup kışın çay olarak içiyorlar. Mevsim el verdiği müddetçe bu işi yapmaya çalışacağım. Boş duranı Allah’da sevmez kulu da sevmez” dedi.
Günlük evinin ihtiyacını karşılayacak kadar kazanç elde ettiğini vurgulayan Uçar, “Allah bereket versin, evimize ekmek götürebiliyorum. Boş dursak ekmek de alamazdım. Bu işi yaptığımı gören çok insan takdir ediyor, ben de mutlu oluyorum” diye konuştu.
Satışlarını bardak ile yaptığına değinen Uçar, “Kuşburnu ve güvemin bardağı 2 TL, diğerlerinin bardağı ise 1 TL’den satılıyor. Ayrıca damar sertliğine iyi geldiği söylenen dağ eriği yaprağı isteyenler oluyor onlara da yaprak getirip satıyorum” ifadelerini kullandı.