Sorgunlu Yazar Durali Doğan’ın yazdığı, Milli Şair Mehmet Akif ile Yozgatlı Mehmet İhsan Efendi’nin yol arkadaşlığını anlatan ‘İki Hisli Yürek’ adlı kitabı çıktı.
Yazar Durali Doğan, kitabını çok sayıda kaynak eser tarayarak akademik bir üslupla bu kitabı yazdığını belirterek, “ İstiklal Şairi Mehmet Akif ile O’nun can yoldaşı, sırdaşı, kader arkadaşı, Akif’in ‘Can Dost’ dediği Yozgatlı Müderris Mehmet İhsan Efendi’yi anlattığım bu kitap her ikisinin de birlikte geçen günlerine ışık tutmaktadır” dedi.
Kitabın her evin kütüphanesinde bulunması gereken değerli bir eser olduğunu ifade eden Doğan, “İki Hisli Yürek adlı eserde İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif ile, Mısır yolculuğunda kaderleri bir vapurda kesişen Yozgatlı Mehmet İhsan Efendi ve birbirlerini çok seven bu karakter timsali mütefekkir iki insanın yol arkadaşlığını anlatmaya çalıştım. Mehmet Akif ve Yozgatlı Mehmet İhsan Efendi, hayatları boyunca, dürüst ve sözüne güvenilir, belli ahlaki prensiplerin adamı olarak yaşamış Türk gençliğine örnek gösterilecek bir ideal ve karakter adamıdırlar. Mehmet Akif, Mısır’da on yıl Yozgatlı Mehmet İhsan Efendi ile beraber kaldı, acılarını onunla paylaştı. Kur’an Mealini birlikte incelediler. O meali en çok güvendiği kişi olan Mehmet İhsan Efendi’ye emanet etti. Tarihi kaynak ve belgeler gösteriyor ki, Mehmet Akif’in fikir ve manevi atmosferinin gelişmesinde ve şekillenmesinde Yozgatlı Hoca Mahmut Efendi ile Yozgatlı İhsan Efendi’nin büyük bir rolü vardır” diye konuştu.
Kitabından Mehmet Akif’in annesi Emine Şerife Hanım’ın Yozgat’ta doğduğu, Akif’in babası Temiz Tahir Efendi’nin Yozgatlı Hoca Mahmut Efendi’den ders aldığı bilgisine yer veren Doğan, “Fikrini, zikrini, şiirlerini, Kur’an mealini, ömrünün son on yılını Yozgatlı Mehmet?İhsan Efendi ile paylaşan Mehmet Akif’in Yozgat’la olan manevi bağı en az bir Yozgatlı kadar kuvvetlidir” ifadelerini kullandı.