Yozgat’ta polislerin, son zamanlarda basın mensuplarının görev yapması esnasında çıkardıkları zorluklar, basın mensuplarının tepkisine neden oldu.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı kutlamaları sırasında polislerin, bir basın mensubunu kutlamanın yapıldığı salona almaması üzerine Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı Osman Hakan Kiracı, bir basın açıklaması yaparak yapılan bu davranışları kınadı.
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazeteciler ile birlikte bir basın açıklaması yapan Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı kutlamaları esnasında cemiyet üyesi bir gazetecinin polisler tarafından salondan içeri alınmaması üzerine, gazetecilerin fotoğraf makinelerini tören salonunun önüne bir süre bırakarak protesto eylemini gerçekleştiğini hatırlatarak, “Yozgat’ta gazetecilerin emniyet-medya ilişkilerinde son 2 yıl içerisinde sorunlu bir dönem yaşamaktadır. Meslektaşlarımızın zaman zaman yaşadığı sorunları kendisine sözlü ve yazılı olarak ilettiğimiz halde gerekli önlemleri alamayan İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar’ı duyarsız ve olumsuz tavırlarından dolayı kınıyoruz” dedi.
Yozgat Emniyet Müdürlüğünün basına yönelik olumsuz yaklaşımlarına artık bir son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcıyı da sorunların çözümü için göreve davet eden Kiracı, “Yozgat Emniyet Müdürlüğü, son 2 yıl içerisinde çeşitli zamanlarda gazetecilerin çalışmalarını engellemeye yönelik tutum ve davranışlarıyla Yozgat medyası ile sorunlu bir dönemin yaşanmasına neden olmaya devam etmektedir. Son kez cemiyetimiz üyesi değerli bir meslektaşımızı 19 Mayıs bayramının düzenlendiği salona almayan Yozgat polisi, Yozgat medyasını rahatsız ve huzursuz eden negatif reaksiyonlarına bir yenisini daha eklemiştir. Yozgat Gazeteciler Cemiyeti olarak üzülerek ifade etmek isteriz ki, geçmiş dönemlerde Yozgat Emniyeti ile nadiren yaşadığı sorunları zamanın Emniyet müdürlerince kısa zamanda çözümlenen Yozgat medyası, İl Emniyet Müdürü Sayın Saim Akpınar’ın Yozgat’ta görev yaptığı son 2 yıllık süreçte sıkça bir dizi üzücü olaylarla karşı karşıya kalmıştır. Yozgat’ta bazı polis ve amirleri, maalesef bu süreçte kimi zaman görevi için tören alanlarına veya olay bölgelerine giden meslektaşlarımızı anlamsız gerekçelerle engellemeye çalışmayı, zorluk çıkarmayı ve basın plakalı araçlara da her fırsatta cezalar yazmayı alışkanlık haline getirmiştir. Yozgat kent merkezinde bir gazeteciyi gece yarısı evinin önünde tartakladıktan sonra kayıplara karışan saldırganları yaklaşık 1,5 yıldan beri yakalayamayan Yozgat Polisinin meslektaşlarımızı haber takiplerinde engellemeye çalışmaları kentimizde emniyet-basın ilişkilerinin ne kadar dramatik ve vahim bir boyuta ulaştığını göstermektedir” diye konuştu.
Türkiye’nin en huzurlu kenti olarak bilinen Yozgat’ta bazı emniyet mensuplarının kendilerine karşı “makul şüpheli” anlayışı ile yaklaşmasından dolayı gazetecilerin kelimenin tam anlamıyla huzursuz olduğuna değinen Kiracı, “Bu şehirde yaşayan herkesin güvenliğini ve huzurunu sağlamakla yükümlü olan Yozgat Emniyet teşkilatının Türkiye’nin huzur kenti Yozgat’ta ara sıra meydana gelen birkaç faili meçhul olayı aydınlığa kavuşturması gerekirken görevlerini sağduyu ile yürüten meslektaşlarımızı salon kapılarında engellemeye çalışması ve tartışmalara yol açması gerçekten nahoş gelişmelerdir. Kentimizde son 2 yılda gazeteci-polis ilişkilerinde yaşanan sorunları kendisine sözlü ve yazılı olarak ilettiğimiz halde önerilerimizi değerlendirmeyen ve gerekli önlemleri alamayan İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar’ı duyarsız ve olumsuz tavırlarından dolayı kınıyoruz. Yozgat Valisi Sayın Abdulkadir Yazıcı ile İl Emniyet Müdürü Sayın Saim Akpınar’a bir kere daha hatırlatmak isteriz ki, kamuoyunu oluşturma görevini ifa eden medya mensupları da güvenlik ve kamu görevlileri gibi kamu görevi yapmaktadır. Esasında tüm kamu kurumlarında çalışan kamu ve güvenlik görevlilerinin diğer yanda mesleki işlevi itibariyle bir anlamda kamuoyuna hizmet veren gazetecilere görevleri sırasında yardımcı olmaları gerekmektedir. Ayrıca Anayasanın 28.maddesine göre, devlet basın ve haber alma özgürlüğünü sağlayacak her türlü tedbiri almakla yükümlüdür. Üstelik bütün kamu görevlileri de Anayasamızın teminatı altındaki demokrasinin temel kuralı olan halkın ‘basın aracılığı ile haber alma’ hakkına ve özgürlüğüne saygı göstermesi kaçınılmaz bir görevdir. Yozgat Emniyet Müdürlüğünün basına yönelik olumsuz davranışlarına artık bir son vermesi gerektiğini düşünüyoruz. İşte bu nedenle Yozgat Valisi Sayın Abdulkadir Yazıcı’yı sorunu çözmek üzere göreve davet ediyoruz. Yozgat Valiliği, kentimizdeki meslektaşlarımızın huzurunu bozan emniyet-basın ilişkilerinde giderek olumsuzlaşan söz konusu soruna kayıtsız kalmayarak el koyup gereğini yapmalıdır. Aksi halde, sorunun çözümü tüm meslektaşlarımızla birlikte Başkentte İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde takip edilecektir” ifadelerini kullandı.