Yozgat’ta hububat hasadı Yerköy ilçesinde başladı.
Türkiye’nin önemli tarım alanlarından biri olan Yozgat’ta hasat mevsimi başladı. Geniş bir çoğrafi yapıya sahip olan ilde hububat hasadı Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyü ve çevresinde arpa hasadıyla strat aldı.
Yozgat’ta yağışların bu yıl bol olması çiftçinin yüzünü güldürürken, il genelinde 3 milyon 300 bin dekar alandan 900 bin ton arpa ve buğday elde edilmesi bekleniyor.
Yozgat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, hububat hasadının Yerköy ilçesinde başladığını belirterek, “Hasat coğrafi duruma göre 15-20 gün içerisinde bütün il genelinde başlar. Hasat mevsiminin hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Biçerdöver operatörleri ve çiftçileri dane kaybı konusunda uyaran Özdemir, “Dane kaybı en fazla yüzde 3‘ün altında olması gerekiyor. Sap boyu ise en fazla 15-18 santimin üzerine çıkmaması gerekiyor. Yüzde 3’ün üzerinde dane kaybı varsa 18 santim üzerinde de sap boyu varsa çiftçilerimiz il ve ilçe tarım müdürlüklerine şikayetlerini bildirsinler. Biz gerekli idari para cezasını uyguluyoruz. Operatörlerin ona dikkat etmesi gerekiyor . Çiftçilerde eğer öyle bir şey varsa onları uyaracaklar. Eğer uymazlarsa il ve ilçe tarım müdürlüklerine hemen ihbar edecekler” dedi.
Hasadın başlamasından dolayı mutlu olduklarını belirten çiftçiler, “Çiftçinin geçim kaynağı topraktır. Ekini ekiyorsun bir yıl bekliyorsun. Yağışlar iyi olursa verim alabiliyorsun. Hava kurak geçerse verim de olmuyor. Bu yıl yağmurlar zamanında yağdı şimdilik verim iyi gözüküyor” dedi.
Hububat fiyatlarının açıklandığını ifade eden Kadir Demir, “Buğday alım fiyatları belirlendi. Ancak devletimiz birinci sınıf buğdayın tonunu 910 lirada alırım diyor. Çiftçinin bu fiyata ürününü satması imkansız gibi. TMO tavan fiyat açıklıyor. Fiyat budan sürekli aşağı düşerek gidiyor. Taban fiyat açıklamış olsa ofis ben en az 910 liradan alacağım demiş olsa, tüccarda buna göre fiyat verir. Yozgat’ta da genelde buğday en düşük olan yemlik fiyatına alınıyor. Fiyatlarda biz düzenleme istiyoruz” diye konuştu.