2016 yılında belirledikleri 12 bin 500 ünite kan hedeflerinin yüzde 96’lık oranına ulaştıklarını belirten Türk Kızılayı Yozgat Şubesi Doktoru Selçuk Cansız, 2017 yılında hedeflerini 13 bin ünite kan olarak açıkladı.
2017 yılında hedeflerini 13 bin ünite kan olarak belirlediklerini ifade eden Türk Kızılayı Yozgat Şubesi Doktoru Selçuk Cansız, 2016 yılında 12 bin 500 olan hedeflerinin yüzde 96’lık oranına 3 kişilik kan alımı gerçekleştiren ekiple ulaştıklarını söyledi.
Şuna kadar 11 bin 851 ünite kan aldıklarını dile getiren Dr. Cansız, 31 Aralığa kadar 12 bin ünite kan alımı gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi. Cansız, “Aralık ayının sonuna kadar 500 ünite kan eksiğimiz olacak. 12 bin ünite kan toplayarak yüzde 96 civarında bir hedefimizi almış olacağız. Yalnız 12 bin 500 ünite kanın, 6 kan alımcı ile yapılması gerekirken kan bağış merkezimiz 3 kan alımcı ile bu sayıya ulaşmış olduğundan 12 bin ünite kan oldukça yüksek bir oran olarak düşünülebilir”dedi.
Kızılayın gönüllü kan bağışı uygulamasından bahseden Cansız, “Gönüllü kan bağışı, toplumsal olarak çok önemli bir noktada. Bir toplumun kan ihtiyacı ancak kendi kaynaklarından sağladığı kanlarla temin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre 3 türlü kan alma yöntemi var. Bir tanesi maddi çıkar karşılığındaki uygulama. Bizim toplumumuzda kanın parayla alınıp verilmesi yasak olduğu için ve uygun olmadığı için kullanılmıyor. Diğeri aile yakınlarından kanı karşılama şeklinde üniversite hastanelerimizde kullanılan bir yöntem. Son olarak ise Türk Kızılayı gönüllü kan bağışı noktasında kan temini yapıyor. Gönüllü kan bağışı güvenilir kan bağışıdır. Kişi kan vermeye geldiğinde herhangi bir engelinin olduğunu öğrendiğinde bunu kabul ederek başkasına zarar vermeyim diye vazgeçebiliyor. Bu da güvenli kanın değerini artırıyor. Toplumumuzun önemli bir görevidir kan bağışı. Bütün vatandaşlarımızı kan bağışına bu anlamda davet ediyoruz. Kendi kaynağımızı kendimiz oluşturmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Türk Kızılayı Yozgat Şubesi’nin 2017 yılında kan bağışı hedefinin 13 bin ünite kan olduğunu açıklayan Cansız, “İnşallah personel eksikliğimizi de giderebilirsek 13 bin ünite kanı rahatlıkla alabileceğimiz düşünüyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarımızdan, okullarımızdan, üniversitemizden, ilçelerimizden kan bağışı almaya devam edeceğiz. Kan bağışı TIR’ımız iki ayda bir olacak şekilde il ve ilçe meydanlarımızda kan alımlarına devam edecek. Üniversitelerimizde ilkbahar ve sonbahar olmak üzere faaliyetlerimiz devam edecek. Okullarımızda, öğretmenlerimizden öğrencilere kan bağışını anlatmaları üzerine faaliyetlerimiz olacak. Bir de bunun yanı sıra eğitimlerimiz devam edecek. Gönüllü kan bağışının önemini topluma yaymak için eğitimi öncelikli sırada tutmamız lazım” görüşlerine yer verdi.