Yozgat’ta doğal mikrobiyal gübre ile ekimi yapılan nohutta yüzde 33 verim artışı sağlandı
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte Yozgat Merkez Pembecik köyünde mikrobiyal gübre ile hiçbir gübre kullanmadan tamamen doğal olan Rhizobium bakterisini tohuma aşılama yapılarak yapılarak deneme ekimi yapılan nohut hasadında yüzde 33 verim artışı sağlandığı görüldü.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, mikrobiyal gübre ile yapılan ekimde dönüme 200 kilogram verim aldıklarını belirterek, “ Bu gübrenin Dönüme maliyeti ise sadece 7 TL’dir. Rhizobium bakterisi, baklagiller dediğimiz nohut-mercimek-soya-fiğ gibi bitkilerin gelişimleri için gerekli olan ve toprakta da doğal olarak bulunan faydalı bir bakteri türüdür. Bitkinin köklerine havanın serbest azotunun topluyor ve dane bağlama döneminde herhangi bir gübreye ihtiyaç bırakmadan bunu kullanarak verim artışı sağlıyor. Herhangi bir azotlu gübre kullanımına ihtiyaç bırakmıyor. Üstelikte kimyasal gübre kullanımından daha fazla verim artışı sağlıyor” dedi.
Yapılan uygulamada 1 dekar araziye kimyasal gübre kullanarak ekim yaptıklarını ifade eden Özdemir, “. 1dekar ise hiç gübre atmadan ekim yaptık. 1 dekar parsele ise Rhizobium bakterisi ile aşılama yaptığımız nohutla ekim yaptık. Azkan nohut çeşidi ektik. Hasadı biçerdöverle yaptık. Diğer parsellerden 150-160 kilogram verim alırken bakteri ile aşıladığımız parselden dönümden 200 kilogram verim aldık. Tüm çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Bu bakteri kültürünü Bakanlığımıza bağlı olan ve Ankara’daki Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nden temin edebilirler” ifadelerini kullandı.