Zonguldak’ta 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası’nda çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
Hafta nedeniyle Zonguldak’ta faaliyet gösteren Özel Rehabilitasyon Merkezlerinde ile çeşitli okullarda okuyan öğrenciler, Türkiye Sakatlar Derneği üyeleri, öğretmenler ve aileleri Madenci Anıtından Valilik önüne kortej eşliğinde yürüyüş düzenlediler.
Yürüyüşün ardından Valilik önünde tören düzenlendi.
Törene, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Belediyesi Başkan Danışmanı Erol Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, siyasi parti il temsilcileri öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.
Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Engelliler Haftası nedeniyle günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, engellilerin sorunlarının çözümü noktasında yetkililerden destek istedi. Son yıllarda Engellilere yönelik devrim niteliğinde gelişmelerin olduğunu ifade eden Şirin, “Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak şubesi yönetim kurulu olarak öncelikle 10- 16 Mayıs Engelliler haftamızı gönülden kutluyoruz Bilindiği gibi bu anlamlı günlerde Engellilerin sorunları gündeme getirilir yetkililerden çözüm istenir. Son yıllarda gerçekten Engellilere yönelik devrim niteliğinde gelişmeler olmuştur. Yapılan hizmetleri takdir ediyoruz, ancak yeterli olmadığını belirtmek zorundayız. Bizler öncelikle istihdam noktasında kamuda açık bulunan 20 bin dolayındaki boş Engelli kontenjanlarının doldurulması, 2022 sayılı engelli maaşının bağlanmasında ailenin tam gelirinin baz alınmasının ve yalnız engellinin gelir testinin yapılmasını, Ağır Engelli bağlanan evde bakim maaşlarının bağlanabilmesi için aranan kriterlerin tekrar düzenlenmesini, Engellilerin kullandıkları engelli kimlik kartlarının tüm haklardan faydalanırken geçerli olmasını, Engellilere iş kurmak için sağlanan kolaylıkların gözden geçirilerek daha güncel duruma getirilmesi, Erişilebilirlik noktasında 2 yıldır sürdürülen çalışmaların daha hızlı bir şekilde sonuçlanması için gerekli atılımın yapılmasını tüm engelliler adına talep ediyoruz. İlimizde faaliyet gösteren Kamu yararına statüde olan derneğimizin faaliyetleri bu zamana kadar olduğu gibi tüm hizayla devam ediyor. İlimize öncelikle Engellilere gerekli olan bir sosyal tesisi için çalışmalarımız devam ediyor. Sayın Valimizin destekleriyle yakın zamanda bu konuda güzel gelişmeler olacağını belirtiyoruz. Yönetim kurulu olarak sağlıklı ve Engellilerin rahat yaşanabilir bir ortam dileğiyle tüm camiaya sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Daha sonra Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin ve beraberindeki heyet Vali Ali Kabanı makamında ziyaret ederek çiçek takdim etti. Ziyarette konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban, "Hepimiz birer engelli adayıyız. Yarın hepimiz engelli olacakmış gibi hareket etmemiz ve bunun bilincinde olmamız gerekiyor. Belki bu haftalar vesilesiyle bu eksikliği giderebiliriz. Hala yüzde yüz engellilere yönelik bina girişlerini ve yolları engellilere göre yapabilmiş değiliz. Bu büyük bir kayıp. Bu anlamda tekrar bu hafta dolayısıyla bütün algı bozukluklarının düzeltilmesini temenni ederek ve hakikaten engelli yakınlarımıza da bu kutsal vazifelerinde de bakmak durumunda oldukları yakınlarına bakarken yüksek çabalarına Allah’tan kolaylıklar diliyorum" dedi.