Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Avukat Ahmet Köse düzenlenen konferansta başkanlık sistemini anlattı.
Kdz. Ereğli AK Ocaklar Derneği tarafından üyelerine yönelik başkanlık sistemini konu edinen konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Ereğlili Avukat Ahmet Köse katıldı.
Başkanlık sistemine geçildiği takdirde aynı zamanda demokratik seçim sistemine de geçileceğini dile getiren Av. Köse, milletvekillerini genel başkanlar yada parti yöneticileri değil halkın kendisinin belirleyeceğini ifade etti. Türkiye’de çok tartışılan seçim barajının bu sistem ile kendiliğinden ortadan kalkacağını anlatan Köse “Başkanlık sistemi ile birlikte gelecek seçim sistemi ile belki bir parti 550 milletvekilinin tamamını da alabilir, belki bir tane bile milletvekili bile alamayabilir. Şöyle düşünün her bölgede farklı partilerden adaylar hep birinci geldi, başkanın partisinin milletvekili adayları ikinci geldi. Dolayısı ile bu sistemde halk kimi isterse onu milletvekili seçer. Bunlar uç örnekler ama bir parti yüzde 40 oy alıp hiç milletvekili çıkaramayabilir. Tatbikatta çok mümkün değil ama böyle bir olasılıkta var. Ne olursa olsun sizin tercih ettiğiniz temsilciniz seçilecek. Her aday toplumun her katmanına gidecek. Camiye de gidip oy isteyecek, meyhaneye de gidip oy isteyecek. Seçilebilmek için başka bir şansı yok. Yani milletvekilleri halkın ortak koalisyonu ile seçilecek. Bu seçim sisteminden tek başına iktidar olasılığı çok zayıf. O nedenle bununda çözümü başkanlık” dedi.
Başkanlık sistemine geçildiğinde bakanların seçilen milletvekillerinden olamayacağını vurgulayan Köse, bakanların dışarıdan tamamını başkanın kendisinin belirleyeceğini ve milletvekillerinin bakanlardan hesap sorabileceğini söyledi. Şu anda milletvekillerinin ne bakanlardan, nede başbakandan hesap soramadığını çünkü onların aday olabilmelerinin yolunu başbakan yada bakanların sağladığını belirten Köse, yeni sistemde parti genel başkanları ve genel merkez yöneticilerini kimsenin tanımayacağını vurguladı. Başkanlık sisteminde başkanın görev süresinin 5 artı 5 şeklinde olacağını ve 10 yıllık görev süresinin ardından başkanın ne kadar başarılı olursa olsun bir daha seçime giremeyeceğini söyledi. Milletvekillerinin Başkan’ı denetleme yetkisinin bulunduğunu, halkında beğenmediği başkanı birinci 5 yılın sonunda yapılacak seçimle gönderebileceğini ifade eden Köse, yeni sistemin Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesi ve hızlı karar almasını sağlayacağını söyledi. Başkanlık sistemi ile başbakan ve cumhurbaşkanının yetkilerinin birleştiğini ancak şu anki yetkilerinin birçoğunu meclise devrettiğini belirten Köse, normalde şu anki Cumhurbaşkanının bir çok yetkisini kaybedeceğinden bu sistemi istememesi gerektiğini anlattı.
Yapılan konferansın sonunda katılımcılar yeni sitemle ilgili merak ettikleri soruları Av. Ahmet Köse’ye yöneltip cevap almaya çalıştı.
Konferans sonunda AK Ocaklar Derneği Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Celal Yıldız, Av. Ahmet Köse ile katılımcılara teşekkür etti.