Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından BAKKA Zonguldak hizmet binası Konferans Salonunda ’2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından ’2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’ kapsamında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı BAKKA Hizmet binası konferans salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu açılış konuşmasında 7 milyon liralık toplam bütçeli Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programına çıktıklarını ifade etti.
BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın kalkınma ajanslarına yönelik “Bölgelerinizi analiz edin ve bölgeniz için belirlediğiniz konulara odaklanın, mali destek programları bu odaklanmanın destekleyici bir unsuru olsun” mesajını verdiğini iletti. Kuzu, bölgenin iş, yatırım ve yaşam alanlarındaki altyapı eksikliklerini tespit ettiklerini ve bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla 7 Milyon TL toplam bütçeli Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programına çıktıklarını ifade etti. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının odaklandığı konulardan birinin GAP Eylem Planı gibi Batı Karadeniz Kalkınma Programı (BAKAP) Eylem Planını hazırlamak olduğunu ve bu konuda Kastamonu merkezli Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile birlikte yürütülen çalışmalarda önemli ilerleme kat edildiğini belirtti. Ajans çalışmalarında odaklanılan bir diğer konunun turizm olduğunu vurgulayan Kuzu, Zonguldak’ta turizm hareketliliğinin istenilen canlılıkta olmadığını, bölge genelinde turizm sektöründe geceleme sayısının 1.4 olduğunu ve bu oranla bölge ekonomisine istenilen katkının sağlanamayacağını ifade etti. Kuzu, bölgenin turizm değerlerinin tanıtımında broşür, katalog basımı gibi geleneksel yöntemlerden ziyade sosyal medya fenomenlerine odaklanılarak ve THY ile anlaşma yapılarak çeşitli faaliyetler gerçekleştireceklerini, 18-23 Temmuz tarihleri arasında Suudi Arabistan’dan sosyal medya fenomenlerini ağırlayacaklarını belirtti. Kuzu, turizmde temel amacın bölgeye daha fazla gelir getirecek özellikle yabancı turist sayısını arttırmak ve bölgede turizm faaliyetlerinde geceleme sayısının arttırılması olduğunu vurguladı. Türkiye’de 26 kalkınma ajansı bulunduğunu ve personel sayısı açısından en az personelle çalışan ajansın BAKKA olduğunu, fakat buna rağmen özveriyle çalışan personel vasıtası ile hazırlanan çalışmaların, başvuru rehberlerinin Kalkınma Bakanlığı tarafından hiçbir değişiklik talebi iletilmeden onaylandığını ve bunun işlerin profesyonel yapıldığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Kuzu personeline teşekkür etti.
Toplantıda BAKKA Program Yönetim Birimi Başkanı Irmak Göksu Çağlı, 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı, program öncelikleri, uygunluk kriterleri ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında sunumu ile katılımcıları bilgilendirdi. Çağlı, sunumunda programın amacı, öncelikleri, önceliklerle ilişkili olarak sunulabilecek örnek proje konuları, destek tutarı, uygunluk kriterleri, başvuru şekli ve yapılabilecek işlemler, bilgi edinme yöntemi ve yardım masası hizmetleri ile 19-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitim toplantıları hakkında bilgi verdi. Programa başvuru yapacakların öncelikle KAYS sistemine giriş yapması, ardından rehberde belirtildiği şekilde proje evraklarının matbu hallerini
ajansa teslim etmesi gerektiğine dikkat çeken Çağlı, başvuruların sisteme girilmesi için son tarihin 23 Eylül 2016 Cuma günü saat 23.59, başvuru dosyalarının Ajansa teslimi için son tarihin ise 30 Eylül 2016 Cuma günü saat 18.00 olduğunu ve bu tarihlerden sonra Ajansa ulaşan başvuruların değerlendirmeye alınamayacağını vurguladı. Sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Çağlı, katılımcıları 19-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek ücretsiz eğitim toplantılarına davet etti.
“1 milyon liraya kadar üst limitimiz var”
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu, “Bilgilendirme toplantısı yaptık. Aynı toplantıyı Bartın ve Karabük’te de yapmıştık. 7 Milyon TL bütçeli Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı Proje Teklif Çağrısına çıktık. Haftaya daha kapsamlı eğitim toplantıları düzenleyeceğiz. Bölgeye faydalı olmasını umuyoruz. Hibe desteği ajansın temel fonksiyonu değil ama bizim daha büyük faaliyetlerimizi destekleyecek bir araç. Değerlendirme sürecinden başarıyla geçen projeler bütçe limitleri dahilinde finanse edilecek. Bölgeye kalıcı katkısı olacak ciddi, güzel projelerin yapılacağına inanıyoruz. 1 milyona kadar destek üst limitimiz var. Bu ciddi bir para. İnşallah çok kaliteli başvurular olur ve program faydalı olur” dedi.
Programa BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu’nun yanı sıra, BEÜ Genel Sekreter Yardımcısı Osman Demir, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.