Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması’nın ödül töreninde konuşan Belediye Başkanı Kantarcı, “Toplumun tüm kesimlerinde bilime olan merakı, ilgiyi artırmak ve bilimsel farkındalık oluşturmak amacındayız. Çünkü bilimin olduğu yerde hurafe barınmaz” dedi.
Çaycuma Belediyesinin ulusal çapta düzenlediği Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması’nın ödül töreni ve kolokyumu yapıldı. Çaycuma Belediyesi Sosyal Tesisleri SEKA Lokali’nde yapılan törene Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İlçe Garnizon Komutanı Selçuk Özen, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça, Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, ÇMYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yazıcı, Zonguldak eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, SP İlçe Başkanı Burak Erol, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı M. Yesari Sezgin, STK temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda konuk katıldı.
İlk olarak kürsüye çıkan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Ülkemizin gerçekten çok zor günlerden geçtiği bir zamanda bir aradayız. Milletçe, hepimize geçmiş olsun, el ele vererek çok büyük bir badireyi atlattık. Hepimiz izledik, iktidarı ele geçirebilmek için meclisi bombalayıp halkın üzerine ateş açmaktan çekinmeyen gözü dönmüş caniler halkın barikatını aşamayınca, kanlı girişimleri sonuçsuz kaldı. Konuşmama başlamadan önce, o gece tankların önüne dizilen, üzerine çıkarak ilerlemelerine engel olan tüm halkımıza en içten şükranlarımı sunuyorum. Bu uğurda yaşamını kaybeden tüm demokrasi kahramanlarına Allah’tan rahmet, halen tedavi altında olan yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin bir daha böyle günler yaşamaması en büyük dileğimdir” dedi.
"Demokrasimizi eksiksiz hale getirmeliyiz"
Kantarcı sözlerini, “Heyecanlıyım birazdan gerçekleştireceğimiz ödül töreni ve kolokyum, projelerim içinde en çok değer verdiğim, önemli bulduğum, görev sürem içinde gerçekleştirmeyi çok arzu ettiğim bir çalışmanın dev adımlarından birini oluşturuyor. Heyecanlıyım, yaşadıklarımız ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Bilim bizleri aydınlık yarınlara taşıyacak en büyük rehber, en önemli yol göstericidir. Hepimiz yaşayarak öğrendik ki, makamı, mevkisi, rütbesi ne olursa olsun bilimin aydınlığından uzaklaşıp yüreğini hurafelere açan herkes, emir kulu haline dönüştüğü birilerinin talimatıyla halkına düşman olabiliyor. Laik demokratik cumhuriyete, onun kazanımlarına ve halkın iradesine gözü kara bir şekilde saldırabiliyor. Bugün önümüzdeki en önemli görevlerden biri, cumhuriyetimizi bilimsel aklın temelinde yeniden inşa etmek ve demokrasimizi eksiksiz hale getirmektir. Bilimsel düşünüşe, alışkanlığa sahip olup meselelere rasyonel bir bakışla yaklaşmayı becermek bu açıdan çok önemlidir” diyerek sürdürdü.
"İlçemizi bölgenin bilim üssü haline dönüştürmek istiyoruz"
Kantarcı, "Her yaştan farklı gelişkinliğe sahip insanları, gençlerimizi bilimle buluşturacak, insanların bilgiyi bizzat kaynağında uygulamalı olarak öğrenmesini sağlayacak olan bilim merkezimiz pozitif aklın gelişimi açısından da büyük işlevler görecektir. Yalnızca gençlerde değil, toplumun tüm kesimlerinde bilime olan merakı, ilgiyi artırmak ve bilimsel farkındalık yaratmak amacındayız. Toplumu ülkemizin geleceğine kast eden cemaatlerin karanlık düşüncelerinden kurtarmanın biricik yolu da buradan geçmektedir. Çünkü bilimin olduğu yerde hurafe barınamaz. Bilim merkezi ayrıca ilçemizi bölgemizin bilim üssü haline dönüştürmenin de bir adımı olacaktır. Bölgemizin en büyük kamu yatırımı olan Filyos Vadisi Projesi içinde hafif endüstri olarak tanımlanan ve çevresel etkileri diğerlerine göre çok daha az olan yüksek teknoloji ürünü yatırımların nüvesinin de burada oluşacağını ümit ediyorum. Bu yönüyle yalnızca bölgemize değil, tüm canlılar için çok değerli bir ekosistemi koruyarak insanlığa da hizmet edeceğimizi düşünüyorum. Merkezimiz tamamlandığında, en başta Bülent Ecevit Üniversitesi olmak üzere Bartın, Karabük, Düzce ve Kastamonu’daki üniversitelere de hizmet verecek, bölgedeki tüm üniversitelerin ilgi odağına haline gelecektir. Batı Karadeniz Bölgesindeki çok sayıda insanın bilim merkezimizi gezmek, buradaki deneysel ve uygulamalı etkinliklere katılarak yeni bilgilere ulaşıp keşifler yapmak amacıyla ilçemize geleceği çok açıktır. Çaycuma bu yönüyle de, bölgemizin bir cazibe merkezi haline dönüşecektir” diye konuştu.
Ödüller dağıtıldı
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 5. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Ceyda Gökoğlu İğdeli’ye ödülü Jüri Başkanı Devrim Çimen; 5. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Mehmet Yiğit Öztürk’e ödülü TSO Başkanı Rıfat Sarsık; 3. Mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Damla Göre’ye Garnizon Komutanı Serhat Özen; 2. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Zeynep Öktem’e İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça; 1. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Tuna Han Koç’a ödülünü Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin; 3.lük ödülünü kazanan ekibin başı Sıddık Güvendi’ye ödülü Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, 2.’lik ödülünü kazanan ekibin başı Tamer Başbuğ’a ödülü Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir; birincilik ödülünü kazanan ekibin başı Soner Akçam’a ödülü Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli tarafından verildi. Jüri üyelerinin tamamıyla yarışma raportörleri plaketlerini Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’dan aldı. Burada kısa bir açıklama yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir Çaycuma’da yapılacak olan bilim merkezinin Zonguldak’ın merkezi olacağını, bu nedenle de her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını söyledi.
Kolokyum; mimarlık alanıyla ilgili düzeyli bilimsel tartışmaya sahne olarak sona erdi.