Zonguldak Defterdarlığı geçtiğimiz gün yıkımına başlanan Hayvanat Bahçesi ve Uzunmehmet Anıtı hakkında yazılı bir açıklama yaparak, buranın kullanım hakkının Bülent Ecevit Üniversitesi’ne tahsis edildiğini belirterek 2001 yılında Zonguldak Belediyesi tarafından yapılan kiralamanın usulsüz olduğu belirtildi.
Zonguldak Defterdarlığı geçtiğimiz gün yıkımına başlanan Hayvanat Bahçesi ve anıt konulu bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. İl basın bürosu kanalıyla yapılan açıklamada, “İlimiz İncivez Mahallesinde Öğretmenevi yanında bulunan ve Hayvanat Bahçesi olarak bilinen Toplam 7782 m2 alana oturan kısım ilk kez 17.04.1996 tarih ve 12045 sayılı yazı ile Maliye Bakanlığınca Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğüne (mülga Karaelmas Üniversitesi) tahsis edilmiştir. Ancak Aydın Öztürk isimli vatandaşımız tarafından işgal edilen alan 2001 yılında çay bahçesi olarak yetkilerinde olmayan bir arazi olduğu halde Belediye Başkanlığınca usulsüz bir biçimde kiraya verilmiştir. Bunun üzerine geçersiz olan bu kiralama kontratının iptali ve yerin tahliyesi Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğünce 04.05.2012 tarih ve 597 sayılı yazı ile Belediye Başkanlığından talep edilmiştir.
Belediye Başkanlığının bu talebe olumsuz cevap vermesi üzerine, ilgili Belediye aleyhine Üniversite tarafından Zonguldak İdare Mahkemesi nezdinde 2012/1302 esas no ile dava açılmış ve İl Defterdarlığına da bilgi verilmiştir. Zonguldak İdare Mahkemesinin 2013/1699 sayılı kararı ile işgale konu alanın tahliye edilmesi gerektiği karara bağlanmıştır. Ancak, bu kararın uygulanması için Üniversite ile Belediye Başkanlığı arasında yapılan yazışmalar neticesiz kaldığından; Bülent Ecevit Üniversite Rektörlüğü son çare olarak söz konusu yerin boşaltılmasını Valilik Makamından talep etmiştir. Kamu idarelerine ait taşınmazların tahsisi ve devri hakkındaki yönetmeliğin 8. Maddesi gereğince, Valilik Makamının 04.04.2016 tarih ve 4085 Sayılı Olur’ları ile işgale konu alanın 2886 Sayılı Kanunun 75/c maddesi ve yukarıda anılan Yönetmeliğin 89. Maddesi gereklerince tahliyesi uygun görülmüş; İlgiliye 09.06.2016 tarihine kadar süre verilmiş; ilgilinin talebi üzerine tahliye işlemi 11.07.2016 tarihine ertelenmiştir.
Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü yetkililerince söz konusu yerde yapılan incelemede 12.07.2016 tarihi itibariyle tahliye işleminin başladığı ve devam ettiği görülmüş olup, alan 18.07.2016 tarihi itibariyle boşaltılmış olarak Bakanlığımızca tahsisin yapıldığı kurum olan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğüne teslim edilecektir. Uzun Mehmet Anıtı olarak bilinen 8000 m2 büyüklükteki alan ise; Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğüne Üniversite hizmet alanı amacıyla tahsis edilecek olup; Maliye Bakanlığınca tahsisin yapılmasından sonra bu alanın; mevcut yeşil örtüyü koruyacak tarzda, anıt konseptini de etkilemeyecek biçimde yüksek öğrenim hizmet alanı formatında değerlendirileceğinin Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr.Mahmut Özer tarafından yapılan açıklamayla ifade edilmiş olması da memnuniyetle karşılanmıştır. Sağduyu sahibi halkımızın; konudan sağlıklı ve doğru bir biçimde haberdar olabilmesi için bu açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.