Devrek’te Örnek Kapama Ceviz Bahçesinin ilk fidanları protokolün katılımı dikildi.
Zonguldak’ın Devrek ilçesi Yağmurca Köyünde Zonguldak Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğünce finanse edilen ve ilçeye tahsisi yapılan 1600 adet hastalık ve zararlı analizleri yapılmış mavi sertifikalı ceviz fidanı farklı köylerde 32 adet kapama ceviz bahçesi kurulması ve fidan dikimi Zonguldak Valisi Ali Kaban ve diğer protokol üyelerinin katılımı gerçekleştirildi.
İlçenin ceviz yetiştiriciliğini özendirmek ve çiftçilere kapama ceviz bahçesi kurmaya teşvik amacıyla hayata geçirilen örnek kapama bahçesi ilk olarak Yağmurca köyünde Adem Külcü’ye ait 5651m2 büyüklüğündeki tarım arazisinde ana çeşit olarak 70 adet chandler ve tozlayıcı çeşit olarak da 10 adet franquette çeşidi Vali Kaban’nın katılımı ile hayata geçirildi. Düzenlenen fidan dikim programında konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban,” Gerek tarım ve gerek hayvancılık açısından iyi bir potansiyel var. Bölgemizde dışarıda bulunan hemşerilerimizi geriye döndürecek göçü geriye döndürecek tarzda projelerimiz var. Devrek’imizin bir şehir kültürü olması nedeniyle çok güzel bir üretime sahibiz biliyorsunuz malum o da bastondur. Bastonun ana maddesi olarak kızılcığın üretimi konusunda olsun, nihai satışıyla da alakalı bundan üç yıl evvel hayata geçirdiğimiz bir çalışma hayata geçirdik Hışıroğlu mesire yerinde 40 dönüm üzerine bir bastoncular çarşısı ve yerel ürünler pazarı şeklinde çalışmamız olmuştu o çalışmanın projeleri bir hayli uzun sürdü maalesef sonunda bitti çok şükür. BAKKA’dan temin etmiş olduğumuz kredi ile bu projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.7 milyonluk bir proje inşallah yılbaşı itibariyle kazmayı tekrara vurmayı planlıyoruz. Amacımız baston üretim merkezini Haziran ayına kadar bitirerek bölgeyi daha hareketli bir konuma getirmeyi düşünüyoruz. Bu günkü organizasyonu sağlayan tüm arkadaşlara teşekkür ediyor bu tür projelerin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Kullanılan fidanları geleneksel çeşitlerden ayıran en belirgin özelliğinin ise geç yapraklanan ve geç çiçek açan dolayısıyla da ilkbahar erken donlarına dayanıklı ve çiçekleri aynı dönemde açan verimi yüksek çeşitler olması. Bahçe kurulumundan önce arazinin uygunluğu çitle çevrilmesi, sulama imkanı, bakım ve rakım yönünden teknik değerlendirmeler önceden ilçe müdürlüğünce yapılarak tesis edilecek bahçeler edilerek bahçelerin tamamında yetiştiricilere dikim tekniği, sıra aralıklarının belirlenmesi, tozlayıcı çeşitlerin bahçe içerisinde dikileceği noktalar konusunda uygulamalı eğitimler veriliyor. Yetkililer tarafından uygulamayı takip eden yıllarda yetiştiricilere ceviz yetiştiriciliğinde yapılan kültürel işlemler; aşılama, budama, toprak analizi konularında teknik destek verilmesi planlanıyor.
Düzenlenen fidan dikme törenine; Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek Kaymakamı Yakup Güney, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, AK Parti İlçe Başkanı Serdar Kelebek, Yurkur Bölge Müdürü Hayri Bulazar, Devrek TSO Başkanı Ertan Cıvak, Devrek Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Serkan Koparan, Askerlik Şubesi Başkanı Personel Üsteğmen Yıldırım Yörük, Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu ,Devrek Ziraat Odası Başkanı İdris Uzunsel ve çok sayıda davetli kayıldı.
FE