Bir dönemin gözde mesleklerden olan terzilik ile uğraşan ustalar, yetiştirecek çırak bulamamaktan şikayet ediyor. Vatandaşlar da artık terziler yerine hazır giyimi tercih ediyor.
Yıllarda en çok iş yapan meslekler arasında yer alan terziler, artık sadece tamir ve paça kısaltma işleri ile ayakta durmaya çalışıyor. Yine geçmiş yıllarda çırak yetiştirerek terzilik mesleğine kazandıran ustalar, şimdi kendilerini geçindirmekte zorlanıyor. Her bayramda baba ve çocukların istedikleri takım elbiseleri yetiştirmek için sabahlara kadar çalışan terziler, konfeksiyon ürünlerin artmasıyla birlikte geçmiş günlerini arar hale geldi. 25 yıldan beri terzicilik mesleğiyle uğraştığını söyleyen Ekrem Uysal, şimdi ufak tefek tamirlerden başka işlerinin kalmadığını, elbise diktirme döneminin neredeyse bittiğini söyledi. Sadık dostlar ve hazır giyim sevmeyenlerin sayesinde ayakta kaldıklarını belirten Ekrem Uysal, “Benim mesleğe başladığım dönemlerde çok güzel işler yapıyorduk. Ayda 15 takım elbise dikiyorduk. O dönemlerde bayram öncesi 20 takım elbise dikerken, şimdi bir takım elbise ancak siparişi alıyoruz. Terzilik mesleği bitmiş durumda. Biz de son çırpınışlarımızı yaşıyoruz. Vatandaşlar artık ucuz ve hazır giyimi tercih ediyor. Hazır giyim ve hızla gelişen teknoloji terzilik mesleğini bitiriyor. En kaliteli kumaşları kullanıyoruz, en güzel işçiliği yapıyoruz ama artık kimse kaliteye dikkat etmiyor. Şimdilerde sadece ufak tefek sökükleri, pantolon paçaları gibi işleri yapıyoruz" dedi.
Son yıllarda terzilik sektöründe büyük bir gerileme olduğunu belirten Bayram Uysal ise "Ben 37 yıldır bu mesleği yapıyorum. Benim mesleğe başladığım dönemlerde çok güzel işler yapıyorduk. Ayda 15 takım elbise dikiyorduk. Mesela o dönemlerde bayram üzeri 25 takım elbise dikerken, şimdiler de ise bu sayı 1’e kadar düştü. Takım elbise diktiren birkaç müşterinin dışında pantolon paçası, fermuar gibi ufak tefek işler yapıyoruz. Bunlar da son dönemde oldukça azaldı. Şu anda meslekte çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Burada kimse artık çalışmak istemiyor" şeklinde konuştu.