Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, 15 Temmuz FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminin ekonomiyi çok fazla etkilemediğini söyledi. Tetiker, düzenlediği basın toplantısında FETÖ/PDY terör örgütüne finans sağladığı gerekçesi ile el konulan koleji binalarının Turizm Fakültesi’ne tahsis edilmesini istedi.
Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker Türkiye ve Ereğli’de yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere TSO hizmet binasında basın toplantısı düzenledi. TSO Başkan Vekili Sertan Yalçın, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Çivici, Mehmet Remzi Alim, Selçuk İnceoğlu, Abdurrahman Çınar ve Hasan Yavuz’un da katıldığı basın toplantısında konuşan Tetiker, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilere ise acil şifalar diledi. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşmasına başlayan Tetiker, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine sokaklara inip tankların önünde duran milletin darbeyi önlediğini söyledi. Tetiker, geçmişte Türkiye’de yapılan darbelerde tüm sermayenin yok edildiğini ve ekonominin çok büyük yara aldığını ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomiye ciddi bir zararı dokunmadığını söyledi.
El konulan okul, Turizm Fakültesi’ne devri
Kdz. Ereğli’de FETÖ/PDY terör örgütüne finans sağladığı gerekçesi ile el konulup kayyum atanan Fatih Koleji ve tüm sosyal tesislerinin Turizm Fakültesi’ne tahsis edilmesi gerektiğini anlatan Tetiker, Ereğli’nin son 10 yılda Erdemir’in özelleştirilmesi ile tüm ekonomik kazanımlarının elinden alındığını vurguladı. Tetiker konuşmasında “Bizim başta koyduğumuz hedeflerimiz devam ediyor. Fatih Koleji’nin yerini Turizm Fakültesi’ne tahsis edelim diye düşünüyoruz. Bunlardan kalan eski yurtlar var. Bu yurtlarla birlikte hepsini organize edip bunların hepsine talip olalım. Yanlış anlaşılmasın biz TSO olarak hiçbir yere talip değiliz. Biz buralara Kdz. Ereğli için talibiz. Bizim daha öncede fakültede yaptığımız işlerin TSO olarak bize bir getirisi yok. Oraları da Kdz. Ereğli için yaptık. Biz ortada olan bir haksızlığı ateşledik. Haksızlığın arkasından da bin 700’lerde olan öğrenci sayısı formasyonlarla beraber 5 binlere çıktı. Bizlerin bu ateşi soğutmamamız lazım. Birileri ‘Kdz. Ereğli’ye üniversite olmaz, felan’ bir şeyler diyor. Olur olmaz, ben hedefimi yüksek tutayım. Biz hedefimizi neden küçük tutalım. Kdz. Ereğli son 10 senede en büyük haksızlığa uğramış. Sen Ereğli’nin elinden Erdemir’i ve bütün ekonomik kazanımlarını aldın” dedi.
“Erdemir yönetimi ikili mi oynuyor?”
ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır ile 1 Temmuz tarihinde yapılan görüşmede el konulan Bank Asya’da teminat mektupları bulunan tüccar ve sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları görüşmek üzere bir toplantı düzenlediklerini ifade eden Tetiker, kendilerinden istediği 1-2 aylık sürenin üst yönetim tarafından kabul edilirken, alt kadronun uygulamaya sokmadığını söyledi. ERDEMİR Yönetiminin onay verdiği bir duruma alt kadronun uymamasının ‘İkili mi oynuyorlar?’ sorusunu akıllara getirdiğini ifade eden Tetiker şunları dile getirdi;“1 Temmuz’da Ali Pandır ve Başak Hanım ile İstanbul’da bir toplantı yaptık. Bu toplantıda bu mücadelelerimizi anlatıyoruz. Başak hanım, ‘sizin için de seçim arifesinde, seçim yatırımı için yapıyor diyorlar’ dedi. Ben de kendisine ‘ben hiçbir zaman seçim çalışması yapmadım’ dedim. Bilboardlara posterlerini koyanlar belli. Beni bilen bilir. Ben hizmet yaparım. Hem de üst seviyede. Bırakın Kdz Ereğli TSO’yu. 365 oda içinde emsaline bakın. Ereğli TSO doğru mu yapmış, yanlış mı yapmış görülür. Erdemir’le toplantı yapıyoruz, taleplerimizi iletiyoruz, içimizdeki hainler Tetiker seçim çalışması yapıyor diyorlar. Anında cevap verdim. O zaman kapatalım TSO’yu ilçeyi panayır yerine çevirelim, billboardlara resimlerimizi asalım, seçim çalışması yapalım. Seçim gününe kadar hangi hassas gün, konu, olaya iştirak edeceksek, o güne kadar çalışmak düşer bize. Herhangi bir vizyonun yok, ortada bir şeyin yok, sana burayı hokkabazlığından dolayı verecekler. Herkes seyreder ancak hokkabazı. Erdemir alma ağacının altında büyümüş, hiç verme diye bir şey yok. Arkadaşların Bank Asya ile sıkıntıları oldu, burnumuzdan getirdi Erdemir. Yukarıdan söz alıyorsunuz, sayın Ali Pandır’dan, aşağıdaki insanlar uygulamaya geçmiyor. Danışıklı dövüş müdür nedir? Çözmekte güçlük çekiyoruz. Biz diyalog kurmaya çalıştıkça onların önyargısı ortadan kalkmıyor. 1 temmuz’da bir saatten fazla konuştuk. Her şeyin başında kendi içimizdeki ihanet eden arkadaşlar var. Oradan çok küçük menfaat elde edebilmek için Ereğli’yi jurnalliyor, insanları jurnalliyor. İhanetten başka şey değil. Bu şerefsizlik. Başka bir şey değil. Ne hakkın var Ereğli’nin menfaati varsa o insanlara bu fırsatı veriyorsun.”
“PTT ilçe merkezine gelsin”
Ereğli Çarşı Merkezindeki postanenin inşaatının bir an önce yapılmasını talep eden Tetiker, esnafında bu yönde kendilerinden talepleri olduğunu ifade etti. Tetiker “Küçük, orta ölçekli esnafımızın talebi var. Bu postane bir an önce bitirilsin. İyi kötü orada insanlar gelsin, esnaf ticaret yapsın. Bu postanenin bir an önce yapılmasını talep ediyorlar. Belediyeden, kaymakamlıktan bunu çok çabuk çözeriz. Bunu çözüp hızlandırmamız lazım. Bunu gündeme getiriyorum, neden; savsaklama varsa ortadan kalksın. Postane yapılması için karar alınmış ama neden yapılmasını sorgulamamız lazım” dedi.
“Eski Devlet Hastanesi binalarının yıkım ihalesi yapıldı”
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Kampüsü için tahsisi edilen eski devlet hastanesi binalarının yıkım ihalesinin gerçekleştiğini anlatan Tetiker, Zonguldak’ta Ereğli’ye karşı bir kompleks olduğunu söyledi. Toplantıda ilk kez Kdz. Ereğli OSB’nin isminin Zonguldak’taki siyasetçiler tarafından sırf kompleks nedeniyle ‘Zonguldak Kdz. Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’ olarak konulduğunu açıkladı.
Şehit Tunahan Kartal’ın ailesine ev alımı
Kdz. Ereğli TSO ve OSB olarak Hakkari’de şehit olan Balı Köylü Tunahan Kartal’ın ailesine alınan evin ücretinin yarısının karşılandığını belirten Tetiker, gazetecilerin darbe girişimin ekonomiye etkileri yönündeki sorusuna “Sayın cumhurbaşkanımızın ifadelerinden anlaşıldığı üzere, ne kadar etki yaparsa yapsın bunun üstünde durmayacak, durmayacağız. Ereğli’ye etkisi konusunda bir analiz olmaz. Şu ana kadar tutuklama yok. Adamlar tutuklanır, adamlar işini bozarsa bunun değerlendirmesini yapacağız. Hukuka intikal etmiş meselelerde de ne olduğunu bilmeden konuşmanın alemi yok. Bizi ilgilendiren tarafı kurunun yanında yaş da yanmasın, kimse haksızlığa uğramasın şeklindedir. Bu bizim talebimizdir. Bu konuda bize ulaşmış bir karamsarlık yok. Sadece Asya Bank’ın faaliyetlerini durdurmasından dolayı Erdemir’e verilen teminat mektuplarının değiştirilmesi istendi. Zulüm yaptı Erdemir. Bunun izahı mümkün değil. Girdik devreye, ne yaparsanız yapın, Erdemir’den bu önyargıyı aşmış değiliz. Bu teminat mektuplarının Merkez Bankası’nda munzam karşılıkları var. Üç ay iki ay gecikir mi alacağım diye bunları değiştir dedi. Kime derseniz deyin adamın ödeme planı bozulur. Bunları konuştuğunuz zaman Erdemir’deki yetkililerin gücüne gidiyor. Birinci adamı, yönetim kurulu başkanı Ali Pandır’ı arıyorum, arkadaşlar ilgilenecek diyor, bakıyorsunuz aşağıda uygulama yok” diye yanıt verdi.
Tetiker basın toplantısının ardından gazetecilerle bir süre sohbet etti.