Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, ilçeye üniversite kurulması talebini yineledi. Bazı milletvekillerinin ilçenin üniversiteyi kaldırmayacağı yönündeki söylemlerine de yanıt veren Tetiker “Bunlar bizim için vızırtıdır” dedi.
Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Çivici, Selçuk İnceoğlu ve Sertan Yalçın’ın katılımıyla TSO Meclis salonunda basın toplantısı düzenledi. Göreve geldiklerinde bin 700 civarında olan üniversite öğrencisi sayısının bu gün itibariyle 3 bin 900’e yükseldiğini ifade eden Tetiker, ilçeye artık üniversite kurulması gerektiğini ve bunu alenen söyleyeceklerini ifade etti.
Tetiker konuşmasında “Göreve geldiğimizde 4 ana hedefimiz vardı. Bunlar Erdemir ile olan ilişkiler, Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) rehabilitasyonu, tersanelerle ilgili durum ve öğrenci sayısının artırılmasıydı. Burada tersanelerle ilgili durum haricinde tüm hedeflerimizi tutturmuş bulunuyoruz. Tersanelerle ilgili sorunun çözümsüz kalması da buradaki 4 büyük tersanecinin birbirleri ile anlaşamamasından kaynaklanmaktadır. En son milli Savunma Bakanımızla bir toplantımız oldu. Bu toplantıda AK Parti Zonguldak Milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu, il başkanı ve tersanecilerimizin hepsi mevcuttu. Savunma bakanımız dertlerimizi ve sıkıntılarımızı uzun uzun dinlediler. Tabi savunma bakanlığı ihalelelerinin alınması için yeterlilik belgesi şartmış. Bizim buradaki hadisemiz 4 tersanecinin katılımı ile bir anonim şirket kurulup, bu işleri alması. Bu şirketle ister gemi yapımı, gemi sökümü, gemi tamiri, isterse de liman işletmeciliği olabilir” dedi.
4 Mart tarihinde Zonguldak Valiliğinde Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır ve kendilerinin katılımı ile ilçede nakliye işinin yeniden canlandırılması için kooperatif kurulması kararı alındığını ve kooperatifin kurulması ile birlikte Erdemir’in kendilerine yıllık 250 bin ton Karasu’ya nakliye işi verdiğini dile getiren Tetiker, bu işin bir başlangıç olduğunu, 3 aylık izlemenin ardından kooperatifin yeterliliğini göstermesi durumunda daha fazla iş alınacağını vurguladı. Verdikleri desteklerden dolayı Zonguldak Valisi Ali Kaban ile Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır’a teşekkür eden Tetiker, Ereğli satışın da kurulduğunu, en yakın sürede sac tüccarlarının sorunlarının da çözüme kavuşması için çalışacaklarını söyledi.
Ereğli’de güzel gelişmeler olurken bunlara engel olmaya çalışanların bulunduğunu anlatan Tetiker sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Ne yazık ki Kdz. Ereğli’yi sevenler kadar, ihanet edenlerde var. Bizim çektiğimiz en büyük sıkıntı bunlardır. Ereğli’ye ihanet eden insanlar nazar-ı itibara alınır, bunlar aradan çıkarsa li; perde arkasında konuşulanlar, dedikodular, iftiralar, bütün bu tezgahları ortadan kaldırdığınız zaman Kdz. Ereğli’nin süratle sonuca çıktığını görürsünüz.”
Kdz. Ereğli OSB’de göreve geldiklerinde 500 kadar işçi çalışırken şu anda sayısının bin 500’e çıktığını dile getiren Tetiker, 56 parselin tamamının dolduğun u ve buradaki yatırımcılarının yatırımlarını tamamladığında istihdam edilecek işçi sayısının 4 bin 500’lere yükseleceğini belirtti. Tetiker göreve geldiklerinde bin 700’lerde olan üniversitede ki öğrenci sayısının bu yılki resmi rakamlara göre 3 bin 900’e çıktığını anlatan Tetiker, Ereğli’ye artık üniversite kurulmasının zamanının geldiğini söyledi. Tetiker konuşmasında “Burada hedefimiz başından beri çok söylemiyorduk ama artık alenen açıkladık; Tek hedefimiz var, buda üniversite. Gidişat onu gösteriyor. Kdz. Ereğli her şeye müsait. Kdz. Ereğli’de bazı kurumların başında olan insanlar ‘Öğrenciler Ereğli’yi tercih etmiyor’ diyor. Bu bir komplekstir, asla ve asla böyle bir şey yoktur. Türkiye’de yassı demir çelik üreten başka bir fabrika yok. 1990’lı yıllarda Ereğli 36 ili geride bırakıyordu. Şimdi de 15 ilin önünde olsun. İlçelere baktığımızda belki birinci sıradayız. Böyle bir Ereğli’de yaşıyoruz ve böyle bir altyapımız var. Biz dışarıdan ne kadar insan gelmişse hepsine kucak açmışız” dedi.
Gazetecilerin soruları üzerine AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır’ın “Ereğli üniversiteyi kaldırmaz” sözlerine yanıt veren Tetiker şunları söyledi; “Hüseyin Özbakır’ın ‘kaldırmaz’ demesiyle, kaldırır, kaldırmaz biz kendimiz bileceğiz. Kdz. Ereğli’de ‘Öğrencilerle bir araya geliyorum. Bizi öğrenciler tercih etmez’ diyen kurum başkanları çıkıyor. Gazetecisiniz, hepinizde oradaydınız. Bizi ilgilendirmez. Kim ne derse desin. Ereğli’ye OSB’yi kurarken ayağımızdan, bacağımızdan çeken güçlü bakanlar vardı karşımızda. Bakan bakan… Bakanlara rağmen hem programa aldırdım TOBB vasıtası ile hemde sanayi bakanlığından tek kalemde istimlak paralarını aldık. Bunlar bizim için vızırtıdır. Kim ne derse desin, söz söylemek serbesttir.”
Tetiker basın toplantısının ardından TOBB’da bir toplantıya yetişeceğini belirterek salondan ayrıldı.