Düsseldorf kentinde gerçekleşen 8. Türk-Alman Ekonomi Günü programında konuşan Şimşek, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini ve ekonomik hedeflerini paylaştı. Özellikle Türkiye'nin makroekonomik problemlerinin çözülmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi, mali disiplin ve yapısal dönüşümün önemine dikkat çekti.

Şimşek'in açıklamalarından bazıları şu şekilde:

Kurbanlık Fiyatları Artıyor: 2024 Büyükbaş ve Küçükbaş Hisse Fiyatları Açıklandı! Kurbanlık Fiyatları Artıyor: 2024 Büyükbaş ve Küçükbaş Hisse Fiyatları Açıklandı!
  • Türkiye'nin enflasyonu maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında enflasyonun yüzde 70'in üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Ancak uygulamaya koyduğumuz programla enflasyonun hızlı bir şekilde düşeceğine inanıyoruz ve 2026 yılına kadar tek haneli enflasyona döneceğiz.

  • Türkiye'nin bütçe açığı, deprem nedeniyle geçen sene önemli ölçüde arttı. Ancak önümüzdeki yıllarda bütçe açığını deprem etkisi dışında kalıcı olarak yüzde 3'ün altına çekeceğiz.

  • Almanya'nın Türkiye'ye gösterdiği dayanışma için teşekkür ederiz. En zor zamanlarımızda Almanya hep yanımızda oldu ve bu dayanışma için müteşekkiriz.

Şimşek'in değindiği Maastricht Kriterleri, Avrupa Birliği'nin ekonomik uyumunu sağlamak amacıyla belirlenen ve üye ülkelerin ekonomik performansını izlemeye yönelik kriterlerdir. Bu kriterler, enflasyon, devlet borçları, bütçe açığı ve faiz oranları gibi makroekonomik göstergeleri içerir ve üye ülkelerin bu kriterlere uyum sağlaması beklenir.