Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kentteki programına olan yoğun ilginin, CHP iktidarına olan özlemin ve Kılıçdaroğlu’na duyulan sevginin göstergesi olduğunu söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3 Haziran Cuma günü “Adana Tarımına Sahip Çıkıyor” temalı programa katılmak için Adana’ya geldiğini ve tarım sektörünün tüm bileşenleriyle buluşup, sorunlarını dinlediğini hatırlatan Ayhan Barut, CHP İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:
“Gerek tarım STK’ları, gerek çiftçilerle gerçekleştirdiğimiz toplantılarda tarım sektörünün hemen her açıdan ciddi sorunlar yaşadığını gördük. Tarımda bir zamanlar dünyanın kendi kendine yeten yedi ülkesinden biri olan Türkiye’de bugün, tarımın can çekişen bir sektör haline dönüştüğüne bir kez daha tanık olduk. Bugün, pamuğu dışarıdan ithal eden, soyaya yılda 1 milyar dolar para ödeyen, mısırda ciddi sorunları olan, üretici gelirinin sürekli dalgalandığı, buğdayda 1,5 milyar dolarlık ithalat yapıp, 1 milyar dolarlık ihracat yaptım diye övünen, kendi üreticisi, kendi besicisi, dururken, dışarıdan canlı hayvan ya da kırmızı et ithal etmeyi marifet sayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Türkiye’nin tarımda geldiği noktanın en açık göstergesi ise samanı bile ithal eder hale gelmemizdir.”
CHP olarak, üreten ve hakça bölüşen bir ülke istediklerini söyleyen Barut, “2006 yılında yani bu iktidar döneminde çıkartılan tarım kanununda, tarıma ayrılan destekler gayrı safi milli hasılanın yüzde 1’inden az olamaz denilmesine rağmen, kendi çıkardığı yasaya uymayıp o tarihten bugüne bu desteğin hep yarısını veren, çiftçisini köyden kente göç ettiren, kırsalı boşaltan bir iktidarla karşı karşıyayız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunları çok yakından görüyor ve biliyoruz. Yaşanan bu sorunların nasıl çözüleceğini de biliyoruz. Bugün görüyor ve biliyoruz ki yakın zamana kadar milletin efendisi olan köylümüz bugün çocuklarını taşeron işçisi yapabilmek için mücadele veriyor. Oysa, milletin efendisi olan köylünün köyünde kalması, üretmesi, kimseye muhtaç olmaması gerek” ifadelerini kullandı.
“AÇMAZDAN ÇIKIŞIN TEK YOLU ÜRETMEKTEN GEÇİYOR”
CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, 17 milyon çiftçiye sahip çıktıklarını vurgulayarak, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman söylediğimiz gibi Türkiye’nin içinde bulunduğu açmazdan çıkışının tek yolu üretmekten geçiyor. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, tarım bileşenlerinin dile getirdiği sorunları TBMM’ye taşıyacağını, kamuoyuyla da paylaşacağını belirtmiştir. Her zaman olduğu gibi çiftçilerin ve tarımın sorunlarını en iyi takip eden ve onların sorunlarıyla yakından ilgilenen, bu sorunlara çözüm üreten tek parti CHP’dir. Seyhan Oteli’ndeki çiftçiler buluşmasını bin kişilik bir salonda gerçekleştirdik. Sizlerin de tanık olduğu gibi salonda oturacak yer bulamayan konuklarımızın birçoğu ayakta kaldı, hatta kalabalık salonun dışına kadar taştı. Bu ilgi, CHP iktidarına olan özlemin ve Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’na olan sevginin bir göstergesidir” şeklinde konuştu.