Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Yusuf Delikoca tarafından 1895 yılından 1985’e kadar olan geniş bir dönemi kapsayan Çukurova karakucak güreşleri ve pehlivanları hakkında kaynak eser yayınlandı.

Yaklaşık bir yıl boyunca hem arşiv araştırması, hem de bizzat pehlivanlar ve aileleri ile görüşülerek yapılan alan çalışması sonrasında hazırlanan Tarihten Günümüze Çukurova Karakucak Güreşleri isimli eserde, önemli bilgi ve hatıralar yer alıyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kitabın gelecek nesillere bırakılacak örnek bir çalışma olduğunu vurguladı. Türk milletinin dünyaya öğrettiği ata sporu güreşin Çukurova ve yaylalarında yüzyıllardır yapıldığını dile getiren Sözlü, “Bu bereketli topraklardan tüm cihana nam salmış, ay yıldızlı al bayrağımızı dünyanın birçok ülkesinde şerefle dalgalandırmış, İstiklal Marşımızı büyük bir gururla milyonlara dinletmiş ve şeref kürsüsüne çıkarak milletimizi onurlandırmış nice büyük pehlivanlarımız çıkmıştır. Toroslar eteklerinde, Çukurova’nın ovalarında, köy düğünlerinde, harman yerlerinde ve şehir meydanlarında karakucak güreşleri yapan pehlivanlarımız, minder güreşlerinde çok büyük başarılar göstermiştir. II. Abdulhamit döneminde yıldız ve Kırkpınar güreşlerine katılan Adanalı İbrahim Pehlivan, Kırkpınar pehlivanlarını tuş eden Dişiçürük Mehmet Pehlivan, Çukurova’da bir güreş efsanesi olan Zanapalı Hanifi, dünya ve olimpiyat şampiyonu İsmet Atlı, dünya ve Balkan şampiyonu Mehmet Kartal bunlardan sadece bazılarıdır.” diye konuştu.

Kitabı yayına hazırlayan Yusuf Delikoca ise eser hakkında şu bilgileri verdi: "Çukurova’dan dünya şampiyonlarına, olimpiyatlara, Türkiye serbest, grekoromen ve karakucak şampiyonalarına katılan, altın madalya ve şampiyonluklar kazanarak bizleri gururlandırmış pehlivanlarımızı unutmamak, hatıralarını yaşatmak ve ata sporumuzun önemini ortaya koymak için bu çalışmayı hazırladık. 105 yıllık bir zaman diliminde Çukurova güreşleri hakkında geniş bir araştırma yaparak bölgesel anlamda ilk defa yapılan bir eseri ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu eseri ortaya koymak için Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi’nde bulunan Yeni Adana, Türksözü, Bugün, Çukurova, Vatandaş, Akşam Postası gazetelerinin 1927 yılından 1985 yılına kadar olan 76 bin 475 sayfasını inceledik. Tarsus, Dörtyol, Kadirli, Osmaniye ve Adana’nın 15 ilçesinde ata sporumuz güreşe hizmet eden pehlivanlarımız ve rahmetli olanların ise aileleri başta olmak üzere 189 kişi ile birebir görüştük. Ankara Milli Kütüphanesi, İstanbul Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Türkiye Güreş Federasyonu ve İsmet Atlı başta olmak üzere birçok kişinin özel arşivinden faydalandık.”