Suriye’de ki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli vatandaşlar topluma uyum sağlamak için Türkçe öğreniyor.
Yaklaşık 5 yıldan beri Adıyaman’da yaşayan Suriyeli vatandaşlar, Türkçe öğrenmek için açılan kurslara gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığının programı kapsamında Halk eğitim Müdürlüğü ve Suriye Yenilik Eğitim Kültür Dernek Başkanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği Türkçe kursları büyük ilgi görüyor.
Türk ve Suriyeli öğretmenler tarafından Türkçe anlatılıyor. Açılan kursta 4 sınıfta 50 kişi eğitim görüyor. Dört kademeli eğitimlere yaşları 16 ile 60 arasındaki Suriyeliler katılıyor. Kurslara katılan Suriyeli vatandaşlar kısa sürede Türkçeyi öğrenmeyi başardı. Türkçenin dil yapısının yanında, konuşma yapısı anlatılıyor.
Kursa katılan öğrenciler ilk geldiklerinde hiç Türkçe bilmediklerini ancak kurs sayesinde şimdi konuşabildiklerini ifade ettiler.
Suriye Yenilik Eğitim Kültür Dernek Başkanı Amer Alnmr, iki yıldan beri Adıyaman’da yaşayan Suriyeliler için çeşitli kurslar açtıklarını belirterek, “Adıyaman’da ki Suriyelilere eğitim veriyoruz. Eğitime çok önem veren kurumuz. Biz iki yıl önce bir çok kurs açtık. Kuran kursları, dil kursları, sosyal uyum kursları, psikolojik kurslar açtık. Bu kursların çok faydalı olduğunu gördük. Bunun dışında Adıyaman Üniversitesiyle birlikte 22 ülkeden katılım ile sempozyum yaptık.
Son olarak Suriyelilerin topluma girmeleri, uyum sağlamaları için Türkçenin anahtar olduğunu bilerek Türkçe kursu açtık. Gerçekten Türkiye’de toplumla uyum sağlamak için Türkçe çok lazım. Dört seviyede ders veriyoruz. Halk Eğitim Müdürlüğü bu konuda bize yardımcı oluyor. Çok verimli bir kurs oldu. Suriyeliler bu konuyu kavradı. Türkçe öğrenmemiz lazım. Yada bu coğrafyada bütün olan diller öğrenmemiz lazım. Çünkü coğrafyamız birdir, tarihimiz ortakdır, hiç ayrım yoktur. Bizlerde inşallah Türkler için Arapça kurs açacağız” dedi.