Adıyaman'da yaklaşık iki yıl önce meydana gelen trafik kazasında ölen askerlerden biri mahkeme kararıyla şehit sayılırken, aynı kazada hayatını kaybeden başka bir asker ise farklı bir mahkemece görev malulü kabul edildi

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 Ocak 2011'de, Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde askeri aracın devrilmesi sonucu jandarma erler İsmail Saygılı ve Özgür Güven'in hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Eğitim atış tatbikatı görevine gidilirken yaşanan kazanın ardından askeri makamlarca hazırlanan şahadet belgelerinin, Saygılı ve Güven'in ailelerine gönderildiğini belirten Kumartaşlı, cenazelerin, askeri törenlerle defnedildiğini söyledi.

Ailelere gönderilen idari tahkikat heyeti raporunda, olayın Nakli Tazminat Kanunu kapsamında olmadığı ve askerlerin ''şehit'' sayılmadığının belirtildiğini öne süren Kumartaşlı, şöyle konuştu:
''Saygılı ve Güven aileleri, ölen çocuklarının 'şehit' statüsüne alınması amacıyla Ankara'daki iki ayrı İdare Mahkemesi'ne dava açmıştır. Güven'in davasına bakan Ankara 8. İdare Mahkemesi, 'jandarmanın asli görevini yerine getirdiği sırada kazanın meydana geldiği' gerekçesiyle aileye haklarının verilmesine karar vermiştir. Saygılı'nın davasına bakan Ankara 4. İdare Mahkemesi de 'kazanın, jandarmanın asli görevlerini yerine getirdiği sırada olmadığı' gerekçesiyle davayı reddederek, dosyayı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne göndermiştir. Bu mahkeme de davanın reddine karar vermiştir. Yani ailesine 'şahadet belgesi' gönderilen Jandarma Er İsmail Saygılı, aynı kazada yaşamını yitiren diğer askerin mahkeme kararıyla şehit sayılmasına rağmen 'şehit' olarak kabul edilmemiştir.''

Söz konusu kararların birbiriyle örtüşmediğini dile getiren Kumartaşlı, kamuoyunda ''Torba Yasa'' diye bilinen yasal düzenlemeyle trafik kazası ya da silahla yaralanma sonrası ölen askerlerin statüsünün belirlendiğini ifade etti.

Kumartaşlı, bu düzenleme gereği, ölen askerin yakınlarına 420'şer lira aylık bağlandığını, ancak anne ve babalarına ''şehit yakını kimliği'' verilmediğini savunarak, ''Devletin bağlayacağı maaşın peşinde değiliz. Devlet tarafından onurlandırılmak, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) verilecek kartı taşımak istiyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir'' dedi.

Kumartaşlı, sonuna kadar olayın takipçisi olacaklarını, ailenin de sorun çözülmezse Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanacağını sözlerine ekledi.

''Tek amacımız, oğlumuzun şehit olduğunun söylenmesi yönündedir''

İsmail Saygılı'nın babası Ahmet Saygılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Oğlum için 'şehit olmadı' denildiğinde çok üzüldük. Biz oğlumuzu askere gönderdik, evladımız tabutu ile geliyor, biz burada üzülüyoruz, ama oğlumuzun hakkı olan şehitliği vermiyorlar. Aynı araçta hayatını kaybeden askerlerden birisi şehit sayılıyor, diğeri sayılmıyor. Bizim oğlumuza görev malulü diyor. Biz kime varacağız, kimden hakkımızı isteyeceğiz. Bizim hakkımız, devletin hakiminden mi?, savcısından mı? gelecek bilemedik. Tek amacımız, oğlumuzun şehit olduğunun söylenmesi yönündedir. Biz oğlumuzu askere vatanı beklesin diye gönderdik, kara haberi geldi. Vatan için şehit oldu, Allah'ın takdiridir dedik, buna inandık ama devletimiz görev malulü saydı. 2 senedir biz zaten yas içerisindeyiz. Devlet hakkınız yok diyor'' diye konuştu.

''Allah yardımcımız olsun, devletimiz, milletimiz bir olsun'' diyen baba Saygılı, ''Biz para, pul düşüncesinde değiliz. Biz yetkililerin bu konuya çözüm bulmalarını istiyoruz. Oğlumuzun, Şahadet Belgesi geldi. Madem şehit değildi de neden geldi. Bu kabir buraya yapıldı, neden hala şehit sayılmıyor. Bu durum bizi üzüyor. Şehit değilse, devlet, oğlumuzun kabrini neden yaptırıyor, şahadetnamesini neden gönderiyor'' dedi

''Devlet tarafından onurlandırılmak istiyoruz''

İsmail Saygılı'nın kardeşi Ümmihan Saygılı da mahkemenin verdiği kararın kendilerini şaşırttığını ve çok üzdüğünü bildirdi.

Kardeşinin vefatının ikinci yıl dönümü yaklaşırken mahkemenin kararıyla acılarının tazelendiğini dile getiren Saygılı, ''Şehitlik gururuyla teselli buluyorduk ama 'şehit değil, vazife malulüdür' diye yazı geliyor, ailesine şehitlik kartı verilmeyeceği bildiriliyor. Kardeşimi, her aile gibi biz de vatan görevine büyük bir gururla gönderdik. Göreve giderken geçirdiği kaza sonrası yaşamını yitirdi. Böyle bir yaklaşımı hak etmiyor. Hak ettiği mertebenin verilmesi gerekiyor. Devlet tarafından onurlandırılmak istiyoruz'' dedi.

İsmail Saygılı'nın ağabeyi Kamil Saygılı ise kardeşini vatani görevi için askere gönderdiklerini, Türk Bayrağı'na sarılı cenazesinin geldiğini dile getirdi.

Kendilerine, kardeşinin şehit olduğunun bildirildiğini ve cenazesinin askeri törenle toprağa verildiğini anlatan Saygılı, ''Kardeşimin 'şehit' yazan mezarı, Milli Savunma Bakanlığı'nca yaptırıldı. Şehit olduğundan manevi olarak bir sıkıntımız yok. Mahkeme bunu farklı algılıyorsa bu yanlış algıdan dönülsün istiyoruz'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, taziye mesajı göndermişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 20 Ocak 2011'de İsmail Saygılı'nın babası Ahmet Saygılı'ya gönderilen taziye mesajında, şöyle denilmişti:
''Değerli evladınız Jandarma Er İsmail Saygılı'nın, şehitlik mertebesi ile ahirete irtihalini öğrenmiş olmanın hüznü içindeyim. Milletçe hepimiz bu tarifsiz acınızı paylaşıyor, yüreğimizde yaşıyoruz. Hislerimizi ifade etmekte kelimeler kifayetsiz kalıyor, gözlerimiz doluyor. Ancak şu da var ki, bir şehit evladına sahip olmanız en büyük iftihar kaynağınızdır. Ruhunu Allah'a, bedenini toprağa sunan aziz şehitlerimiz daima diridir, yüzyıllardır minnetle şükranla anılmaktadır ve anılacaktır. Mevla'sına kavuşan aziz şehidimize yüce Allah'tan rahmet diliyor, ruhunun şad olmasını, makamının en yüce Cennetlerde bulunmasını temenni ediyorum. Sizlere ve değerli aile mensuplarına içten taziyelerimi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.''

Dönemin Jandarma Genel Komutanı olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel imzalı mesajda ise ''Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan Jandarma Genel Komutanlığı'mızın asil bir ferdi olarak görevini üstün hizmet anlayışı ile ifa ederken şehit olan Jandarma Er İsmail Saygılı'nın aziz hatırası daima saygıyla ve övgüyle anılacaktır'' ifadeleri yer almıştı.