Afşin Fidanlığında düzenlenen programa Afşin Kaymakamı Faik ARICAN, Afşin Belediye Başkanı Fazlı AYDOĞAN, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir SALTALI, Afşin Emniyet Müdürü Mehmet Akif Can, Afşin Milli Eğitim Müdürü Yasin FIRAT, İl Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Musatafa DÖŞYILMAZ,daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda davetli ve çiftçiler katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin ÖNER, “11 ”“ 17 Haziran tarihleri arası toprak bayramı olarak kutlanmaktadır bizlerde 17 hazirana kadar toprağın önemi konusunda çeşitli etkinlikler ile toprak bayramını kutlamaktayız. Canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsur olan toprak milyonlarca yılda oluşmaktadır. Toprak yaşamımızın en önemli unsurlarından bir tanesidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toprağın korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir ilkelerine uygun olarak planlı arazi kullanımı sağlamak amacıyla 19 Temmuz 2005 tarihinde toprak konunu ve arazi kullanım konunu yürürlüğe girmiştir. Bu kanun arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım planlarının hazırlanması konusunda içerikler bulunmaktadır.”dedi.

Afşin Kaymakamı Faik ARICAN ise  toprağın korunması gerektiğini vurguda bulunarak, toprağın korunması için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.ARICAN sözlerine şöyle devam etti  “Toprak çok önemli bir konudur. Bu konunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız önemini ifade ettiler. Bizlerde ilçemizde bu anlamda bilgilendirme ve bilinçlendirmeye katkıda bulunmak amacıyla bu etkinliği tertipledik. Ülkemiz gelişen bir ülke ve gelişme yanında endüstrileştirmeyi de getiriyor, bunu sağlarken de elimizde ki değerleri koruyup kollamamız gerekiyor. Toprağın korunması konusunda en büyük normumuz olan anayasamıza baktığımızda, sosyal ve ekonomik haklar bölümünde toprak mülkiyeti ve tarım alanlarının tahribinin önlenmesi ifade edilmiş. İnsanlarımızı toprağın korunması noktasında bilinçlendirmezsek hiçbir sonuca ulaşamayız. Biz geçmişimizden aldığımız mirası geleceğimize daha da güçlü bir şekilde sunmamız gerekiyor.” dedi.
 
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir SALTALI  ise,  “Toprak canlı bir varlıktır. Bir gram toprakta 1 milyardan fazla canlı var. İnsan beyni o bir gramdaki 1 milyar canlıyı algılayamıyor ama mikroskobik incelemeler bir gram toprakta 1 milyar canlının var olduğunu gösteriyor. İlk insan Hz. Adem'in isminin anlamı İbranice dilinde toprak anlamına gelmektedir. Toprağı, havayı ve suyu birbirinden ayırt etmemiz mümkün değil. Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu'da medeniyet tarihçilerinin araştırmalarına göre, toprağa iyi bakamadıkları zaman bazı medeniyetlerin ortadan kalkmasına, yok olmasına neden olmuş.” dedi..

Renkli dakikaların yaşandığı bayramda, Göksun Ericek kasabasından ninelerin halay şovu; halk ozanlarının deyişleri, komedi oyunları ve Kafkas halk dansları grubunun gösterileri ilgiyle izlendi.