ATSO Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen "Güçlü Kadınlar Güçlü Yarınlar" adlı panele katılmak üzere Aksaray’a gelen Azerbaycan Milletvekili Ganira Pashayeva, KGK Başkanı Aysun Akkurt ve beraberindeki heyet ile birlikte Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’yı makamında ziyaret etti.
Milletvekili Ganira Pashayeva ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Azerbaycanlı kardeşlerden çok selam ve sevgiler getirdiklerini belirterek, “Somuncu Baba’nın vatanı bu güzel Aksaray’ımızda olmak çok güzel. Aksaray’ımıza daha öncede gelmiştim fakat böyle geniş bir program olmamıştı. Sağ olsun hanımlar davet ettiler. Aksaray’daki hanımlarla daha geniş temas imkanımız olacak. İnşallah kadınlarımız arasında da işbirliğini güçlendirmemiz lazım” dedi.
Milletvekili Pashayeva Azerbaycan ile Türkiye’nin tek millet iki devlet olduğuna dikkat çekerek, “Azerbaycan’da bizim Milli liderimiz Haydar Aliyev’in Azerbaycan’ın bağımsızlığını tekrar kazandığı yıllarda söylediği düşünce şöyledir “ Biz bir millet iki devletiz” anlayışı içinde çok şükür Azerbaycan-Türkiye ilişkileri çok iyi. Dünyada böyle bir ilişki yok. İki kardeş devlet ilişkisi çok kalkınan bir ilişki var. Bütün isteğimiz bu ilişkilerin bölgeler arasında da daha kalkınmasıdır” şeklinde konuştu.
İki ülkedeki bölgeler arasında kardeş belediyeler ve kardeş şehirlerin çok arttığını belirten Milletvekili Pashayeva, “Ben düşünüyorum ki bu güzel Aksaray’ımızın sizin başkanlığınızda artık Azerbaycan’la kardeşleşmesi gerekir. Azerbaycan bölgelerinin belediyelerinin biriyle inşallah Aksaray’da bir kardeş belediye ve şehir yapılır. Bununda inşallah iki ülke arasındaki işbirliğine çok etkisi olur. Bu vesileyle Belediye Başkanı olarak sizi Azerbaycan’a davet ediyorum. Hanımlarla beraber inşallah güzel bir Aksaray gecesi yaparız. Aksaray’ında Azerbaycan’da daha geniş bir tanıtımı olur. Aynı zamanda siyasilerin bir düşüncesi var gittiği yerlerden eli boş dönmezler. Denizli’de çok güzel bir Karabağ parkı yapıldı ve Hocalı Anıtı dikildi. Biliyorsunuz Karabağ hepimizin vatanının bir parçasıdır. Bu bizim milletimizin vatan topraklarımızın bir parçası. Maalesef 20 yıldan fazladır işgal altında. 1 milyon insanımızda evine dönemiyor. O yüzden genç nesillerimizin Karabağ’ı daha çok sahiplenme ruhu ile büyümesi gerekir. Dosta ve düşmana mesaj olması için bu konuda nasıl birlik ve beraberliğimizi gösteririz. Bunun için biz Aksaray’da da Azerbaycan Karabağ parkı istiyoruz. Aksaray’da büyüyen gençlerimiz nere de görüşelim dediğinde Azerbaycan Karabağ parkında desin istiyoruz. İnşallah sizin Başkanlığınızda bir gün Azerbaycan Karabağ parkının açılışına da biz geliriz” dedi.
Başkan Yazgı ise yaptığı açıklamada, konuklarına ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, Azerbaycan ile ilgili ilişkilerin tarihe dayandığının altını çizdi. Başkan Yazgı, “Azerbaycan’ın bizim için çok ayrı bir önemi var. Aksaray’ın tarihi M.Ö 10 bin yıl öncesine dayanıyor. Aşıklı hüyükteki kazılardan bunları görebiliyoruz. İkinci Kılıçaslan Aksaray’ımızı Aksaray yapan çok önemli bir liderimiz. İkinci Kılıçaslan Selçuklu olduktan sonra Konya’dan sonra ikinci başkent olarak Aksaray’ı kullanmış. Aksaray’ın etrafında beyaz bir su yapmış hatta bir rivayete göre Aksaray ismi oradan gelir derler. Burada şuna çok dikkat etmiş. Alimleri ulemaları Aksaray’a toplamış. Kötü ve zararlı düşüncede olan insanları şehrin içine sokmamış. En çok kaynağı da Azerbaycan’dan ve İran’dan gelmiş. O bölgeden gelen sanatkarlar, alimler, ulemalar bizim ilk temel taşlarımızı oluşturmaya başlamışlar” dedi.
Başkan Yazgı, Azerbaycan Milletvekili Ganira Pashayeva ve beraberindeki hanımlara ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti. Azerbaycan Milletvekili Ganira Pashayeva ise Başkan Yazgı’ya ülkesinden getirdiği birbirinden güzel hediyeleri takdim ederek, Aksaray’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.