Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uzun süredir sürdürdüğü düşük faiz oran politikası en çok inşaat sektörüne yaradı. Yapılan bir araştırmaya göre Almanya'da geçtiğimiz yıl inşa edilen konut sayısı son 10 yılın rekoru olan 250 bine ulaştı. Konut fazlalığına rağmen, kira artışı ve konut yetersizliği sıkıntısı devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) finans kriziyle savaşmak için uyguladığı düşük faiz oranı ve son yıllarda artan yüksek göç seviyesi inşaat sektörünün gelişmesini sağlıyor. Frankfurt merkezli devlet kalkınma bankası KfW, geçen sene yeni konut inşaatı ve çalışanlar sayısının yüzde 3,7’e yükseldiğini açıkladı.

Tamamlanan yeni konut sayısı ise on senenin rekor sayısı olan 250 bine ulaştı. KfW ise bu sayının 2015 yılında da artarak, 260 bin yeni konuta ulaşacağını tahmin ediyor. Ancak konut inşaatı yatırımlarında ise yavaşlama görülüyor. Buna rağmen analizler yüzde 2,5 artış olacağı yönde.

KfW Baş Ekonomi Uzmanı Joerg Zeuner, Almanya’da konut inşaatınd ki büyümenin devam edeceğini öngörüyor. Gelişmenin lokomotifi ise yüksek gelir ve düşük faiz oranlarının yanı sıra birçok bölgede ki gayrimenkullerin değerlenmesi. Bunun dışında, konut kredilerindeki ortalama efektif faiz oranları son on yılda sadece yüzde 2,3’e yükseldi. Bu oran bugün bir ev için borçlanma maliyetinin en az seviyede olduğu anlamına geliyor. Bunun yanında göç oranıyla birlikte yükselen talep oranı da konut yatırımını körükleyerek, konut sayılarının artışını sağlıyor. 2014 yılında ise tek ve iki aile için yapılmış evler bir önceki seneye kıyasla yüzde dört ile yedi arası bir artış kaydetmişti. Bunun neticesinde, ev sahiplerinin sermayelerinde de ciddi bir artış yaşandı. KfW’nin açıkladığı rakamlara göre Almanya’da 2010 – 2014 arası net aktif değer yüzde 15 artarak, 560 milyar Euro’ya yükseldi.

FRANKFURT VE OFFENBACH’A DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN YENİ KONUTLAR

Fakat düşük faiz oranı ve rekor konut sayısı Frankfurt gibi Almanya’nın büyük şehirlerinde kira artışları ve konut yetersizliği gibi sorunların önüne geçemiyor. Bu konuda, Hessen Eyaleti geliri düşük olan aileler için yeni sosyal konutlar inşaat ederek sıkıntıyı çözmek istiyor. “Konut sıkıntısı özellikle kentsel alanlarda bir sorundur.” diyen Hessen Şehir Kalkınma Bakanı Priska Hinz “Bu Ren-Main bölgesi için de geçerlidir. En büyük iki belediye olan Frankfurt ve Offenbach’ın toplumlar arası işbirliği yaparak 172 daire inşaatı yapacağından dolayı mutluyum. Konut, az ve orta gelirli insanlar için uygun olması lazım.” dedi.

İnşa edilecek sosyal konutların toplam maliyetinin ise 39 milyon Euro olması beklenirken, Hessen Eyaleti 6,4 milyon Euro, Frankfurt şehri 32 konut için 1,2 milyon Euro ve Offenbach şehri 18 konut için 700 bin Euro katkı sağlayacak. Metrekaresi 10 ile 12 Euro arasında değişen Frankfurt şehrinde, sosyal konutların kira fiyatları 5,2 Euro olması öngörülüyor.