Amasya’da Amasya Tamimi’nin ilanının 97. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali başladı.
Amasya Valisi Salih Işık, Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Ak Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, diğer yetkililer, öğrenciler ve vatandaşların oluşturduğu kortej, milli mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 12 Haziran 1919’da şehre geldiği Culüs Tepe mevkisinden Yavuz Selim Meydanı’na kadar yürüdü.
Milli Mücadele Anıtı’na çelenk sunan Vali Işık, Tuğgeneral Yılmaz ile Başkan Özdemir, saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın anıt şeref defterini imzaladılar. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın mesajları okundu.
Başkan Özdemir, konuşmasında Amasya eşrafının Mustafa Kemal’i büyük coşkuyla karşıladıklarını anımsattı. Vali Işık da Amasya Tamimi’nde geçen ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ sözünün Mustafa Kemal’in Türk milletine duyduğu güvenin ve hürriyete olan inancının apaçık işareti olduğunu söyledi.
Tören, öğrencilerin, engellilerin ve ilçelerden gelen ekiplerin geçişinin ardından sona erdi.
Festival, 10 gün süreyle devam edecek.