Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla 5 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 30 bin lira hibe desteği proğramı konusunda Manavgatlı çiftçilere bilgilendirme yapıldı.
Manavgat Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde İbrahim Sözen Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü İzzet Kaş’ın bilgilendirme yaptığı toplantıya Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin Tarım İl Müdürlüğü ve Manavgat Kaymakamlığı ile yaptıkları görüşmelerin ardından tanıtım toplantısının ilk kez Manavgat’ta yapılmasını sağladıklarını belirterek “Bu proje ile köyden kentlere giden gençliğin köylerine geri dönmelerini sağlamak onlara ihtiyaç duydukları imkanları sağlamaktır. Bölgemizin en büyük gelir kaynağı olan turizmde yaşanan sıkıntılar hepimizin malumu. Yaşanan sıkıntılar bölgemizde kara bulutların hakim olmasına neden oldu. İşte biz gençlerimizin yeniden köylerine dönmelerini ve üretime katkıda bulunmalarını istiyoruz. Bu projenin arkasındayız. Genç çiftçilerimizi bilgilendirmek iyi birer çiftçi olarak yetişmelerine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu toplantının da asıl amacı budur” dedi.
Katılımcılara hitabeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş “Bildiğiniz gibi Bakanlığımız tarımda sürdürülebilirliği sağlanması, Genç Girişimcilerin ve Genç Çiftçilerin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynağının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amaçlayan karar almıştır. Bu kararla birlikte, kırsalda yaşayan genç çiftçilerin bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve Aromatik bitkilere yönelik projelere 30 bin liraya kadar katkı sağlanacaktır. Bu anlamda Kırsal Kalkınma Destekleme katkılarında genç çiftçi ve projelerinin desteklenmesi hakkında tebliğ 5 Nisan 2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Bugün sizlere bu konu hakkında bilgilendirme amacıyla il müdürlüğümüzden kırsal kalkınma şube müdürümüz İzzet Bey bilgilendirmelerde bulunacaktır” dedi.
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 5 Nisan’da, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, genç çiftçi projelerine 30 bin liraya kadar hibe verileceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü İzzet Kaş, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının 2006 yılından beri uygulandığını hatırlattı. Kaş; " Bu bağlamda genç çiftçilerimizin istisnam sağlanması ve köye dönüş projesi, anlamında olan 30 bin TL’lik projesi tebliği 5 Nisan da yayınlandı. 13 Nisan itibariyle başvuruları almaya başladık. Bu program da bitkisel üretim projeleri, hayvansal üretim projeleri, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve işlenmesi depolanmasına yönelik projeleri kabul ediyoruz. Bu kabul aşaması ilçe müdürlüklerimiz tarafından yürütülüyor. Projeler 12 Mayıs’a kadar başvuruları alacağız. 12 Mayıs’tan sonra vade yardımcısı başkanlığındaki 8 kişilik diğer kurumları da içeren değerlendirme komisyonumuz var. İlimize ayrılan bütçe doğrultusunda değerlendirilmeler yapılarak, istisnamı hiç işi olmayan genç çiftçilerimize 18 - 40 yaş arası yönelik bu projeyi gerçekleştirmiş olacağız inşallah önümüzdeki değerlendirme sürecinden sonra. Bugün burada da muhtarlarımız sivil toplum kuruluşları basın aracılığıyla bu projemizin halka, çiftçilerimize daha fazla duyurulması amacıyla Manavgat ilçesinde toplantı yapıyoruz. Bu toplantıdan da verimli sonuçlar olacağını ve başvurularının artacağını düşünüyoruz. İlimize ne kadar başvuru fazla olursa ayrılacak bütçede o kadar fazla olacak istisnamı edeceğimiz çiftçilerimizde tabi ki bu oranda artacak. Üretim ve istisnam amaçlı projenin memleketimize yararlı olacağını düşünüyorum. Bugün burada genç çiftçilerin proje müracaatını nasıl?, nereye? Yapacağını hangi projelere destek verileceğini, tek tek anlatacağız. Ona göre planladığı genç çiftçilerimize 18 - 40 yaş arası yani 41 yaşından gün almamış genç çiftçilerimiz bu planlama çerçevesinde hangi projeyi yapmak istiyorsa ona yönlendirmeye çalışacağız bu bilgileri aktarmış olacağız” diye konuştu