Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen “I. Akdeniz Girişimcilik Zirvesi”nde ATSO Başkanı Davut Çetin, 12 milyon gencin 3 gruba bölündüğünü belirterek, “4 milyon okuyor, 4 milyon çalışıyor. Geri kalan 4 milyonun 1 milyonu işsiz. 4 milyon 200 bin genç çalışanın sadece 22 bini işverendir. 105 bin genç esnaf veya kendi hesabına çalışıyor. Yani çalışan gençlerin sadece binde 5’i işveren” dedi.
ATSO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen “I. Akdeniz Girişimcilik Zirvesi” ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. “Benim İşim Benim Geleceğim” projesi kapsamında, 18-29 yaş aralığındaki 20 kadın ve 20 erkek olmak üzere toplam 40 işsiz genç öncelikle ‘70 Saatlik KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’ aldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Zirvenin hedefi gençlerimizi girişimciliğe özendirmektir. Programda melek yatırımcılık konusu da ele alınacak. Ayrıca, sanatçı arkadaşlarımızın da katkısıyla “Girişimcilik Atölye Çalışması” yapılacak. Böylece interaktif, eğlenceli, eğitici bir etkinlik olacağını ümit ediyorum” dedi.
Yapılan ABD seçimlerinin yeni bir dünya düzeni gündeme getirdiğini kaydeden Çetin, “Dünyada kontrolsüz bir tepki ve içe kapanma politikaları giderek yayılmaktadır. 1930’larda da önce ekonomik kriz oldu. Sonra içe kapanma politikaları yayıldı. İç siyasi gerginlikler dışa yansıdı ve korkunç bir savaş yaşandı. Dilerim ki, tarih tekerrür etmez. Diğer taraftan, içeride de sanayi üretim verisi moralimizi bozdu. Özel sektör yatırımlarında, ihracatta, işsizlikte olumsuz verilerden sonra sanayi üretiminde de sert düşüş gördük. Antalya ekonomisinin durumunu zaten anlatmaya gerek yok. Girişimciliğin hem zor hem de daha önemli olduğu bir dönemdeyiz. Şu anda dünyada barışa en fazla desteği iş dünyası, yani girişimciler vermektedir. Dünyanın ve Türkiye’nin geleceğinde barış, kalkınma, çevrenin korunması hedeflerine girişimcilerin desteği olmadan ulaşılamaz” diye konuştu.
“105 bin genç esnaf veya tek başına çalışıyor”
Türkiye’de 12 milyona yakın gencin 3 gruba bölündüğünü kaydeden Çetin, “4 milyon okuyor, 4 milyon çalışıyor. Geri kalan 4 milyonun 1 milyonu işsiz, 1 milyon 200 bin genç kadın ev hanımı. 15 -24 yaş arasında 1 milyon erkek, 2 milyon kadın ne okuyor, ne çalışıyor. 4 milyon 200 bin genç çalışanın sadece 22 bini işverendir. 105 bin genç esnaf veya tek başına çalışıyor. Yani çalışan gençlerin sadece binde 5’i işveren. Diğer tarafta 900 bin üniversite mezunu iş arıyor, ama bulamıyor. Eğitim düzeyi arttıkça işsizlik oranı da artıyor. Halen yeni üniversiteler açılmalı diyen arkadaşlarımız var. Oysa yeni üniversite açmadan önce üniversiteli işsizler sorununa bir çözüm bulmamız gerekiyor. İşte bu nedenle girişimciliği ve yenilikçiliği geliştirmek zorundayız.”
“Türkiye’de 2023 hedeflerini yeniden konuşmamız gerekiyor”
Türkiye’de yenilikçi girişimci konusunda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu aktaran Çetin, “Bizim nesil, dayakçı, otoriter bir kültürle yetişti. Türkiye’nin güce ve otoriteye bağlı kültürü, bugüne kadar genç nesilleri ezmiştir. Gençlerin itiraz etmesine, özgür davranmasına fırsat verilmemiştir. Bu gidişten kurtulmanın yolu doğru bir eğitim sisteminden geçmektedir. Dünya bir yandan akıllı robotlar üretirken, diğer yanda insanların giderek robotlaştığını söylemek mümkündür. Eğitim sistemimiz gençlerin robotlaştırmasını önleyecek özgür bir sistem olmalıdır. Türkiye’de 2023 hedeflerini yeniden konuşmamız gerekiyor. Ülke milli geliri gibi sayısal hedefler koymayalım. Zengin, ama mutsuz ülkeleri değil, zengin-özgür ve mutlu ülkeleri örnek alalım. 2023’te örneğin genç işsizliğini yüzde 5’e çekme hedefi koyalım. Demokrasi endeksinde, iş yapma kolaylığı endeksinde, toplum mutluluğu endeksinde ilk 30’a girmeyi hedefleyelim” diye konuştu.
“Yenilikçi girişimcilere ihtiyacımız var”
Panel çevresinde düzenlenen oturumda konuşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Hazine Eski Bakanı Ayfer Yılmaz da projenin gençlerin önünü açması anlamında iyi bir proje olduğunu belirterek, “Kalkınmanın ön koşulu girişimciliktir. İşsiz kaldığımız için girişimci olmak istiyoruz. Bütün bunların yarattığı dalgalanan bir ekonomi var. Bölgesel gelişmeler de bu girişimciliği etkileyen faktörlerin başında geliyor. Yenilikçi girişimcilere ihtiyacımız var. Çevremizde istihdam ve büyümede sorun yaşayan ülke konumundayız. Biz aynı zamanda orta teknoloji tuzağındayız. İnovasyonda ve girişimcilikte ne kadar açık olursak o kadar dünyada öne gitme şansımız artacak. Yeni nesilleri vakit kaybetmeden yeni süreçlere hazırlamalıyız. Değişen dünya içerisinde katma değer yaratan bir üretim ortaya koymalıyız” dedi.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise “Şirketlerimizin bir çok yerde 15 yıl sonra hiçbir yerde olmayacağı söyleniyor. Girişimciliğe atılan adımda hayal kurmak gerekiyor. Hayal kurmak için kalbi büyük olması gerekiyor. Bir işin başarıya ulaşması için planlama gerekiyor. Girişimcilik için çevik olmak gerekiyor. Bir işe başladıktan sonra yüzde 70’imiz batırıyor. Yüzde 30’başarılı oluyor. Biz işi sürdüremiyoruz. Bu kaderimizi değiştirmek zorundayız. Türkiye orta gelir tuzağındadır. Üniversitelerin uzmanlaşıp bilim üretmesi gerektiğini 3 yıldır söylüyoruz.”
ODTÜ Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Doç. Dr. Adil Oran da konuşmasında 20 yıl önce girişimciliğin pek duyulan bir şey olmadığını ifade ederek, girişimciliğin zaman ilerledikçe önem kazandığını kaydetti. Büyük şirketlerin de inavosyona ihtiyacı olduğunu kaydeden Oran, “Başarılıyı elde etmek için iyi uygulama yapmak gerekiyor. Bazı farklılıklar müşterinin gözünde önemli değilse fark önemli değildir” diye konuştu.