Samsun’da kuyumcu çalışanını silahla yaraladıktan sonra altınları çalıp bisikletle kaçan ve yargılandığı ilk duruşmada ‘şeytana uyduğunu’ söyleyen soygun zanlısı 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İlkadım ilçesi İlyasköy Mahallesi Gebi Caddesi’nde 26 Kasım 2015 tarihinde yüzüne maske takarak Mecit Sarıoğlu’na ait kuyumcu dükkanına gelen kimliği belirsiz bir kişi, silah çekip altınları istedi. Soyguncu, kendisine direnen kuyumcu çalışanı Hasan Tiryaki’yi (57) yaralayıp, bilezik, kolye ve yüzükleri alarak bisikletle kaçtı. Sol kolundan yaralanan Hasan Tiryaki ise hastaneye kaldırıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet ve Gasp Büro Amirliği, olayla ilgili 20 kişilik özel bir ekip kurdu. Özel ekip, İlkadım ve Canik ilçesinde 9 ayrı mahallede 150 iş yeri ve evlere ait güvenlik kamerası kayıtlarını inceledi. Olaydan 2 gün sonra soyguncunun kaçtığı bisiklet, olay yerine 2 kilometre uzaklıktaki Derebahçe Mahallesi’nde bir apartmanın merdiven boşluğunda bulundu. Samsun’da bulunan 24 bisiklet tamircisi ve bisiklet satıcıları ile temas kuruldu. Bisikletin lastiğindeki tamirden dolayı bir bisiklet tamircisinin yardımıyla zanlının kimliği tespit edildi. Silahlı soygunu yaptığı ileri sürülen evli ve 1 çocuk babası Muhammet U. (26), İlkadım ilçesi Ulugazi Mahallesi Kilise Kavşağı yakınında yakalanarak gözaltına alındı. Muhammet U.’ya yardım ettiği iddia edilen ve eşinden boşandığı öğrenilen 3 çocuk annesi Sibel D. (23) de yakalandı.
Yapılan soruşturmada Sibel D.’nin kuyumcu dükkanının karşısındaki dairede oturduğu, Muhammet U.’nun soygundan önceki gece burada kaldığı, birlikte plan yaptıkları, sabah soygun sırasında genç kadının telefonla kuyumcunun açıldığı ve içerisinin soygun için müsait olduğunu haber verdiği ortaya çıktı. Ayrıca Muhammet U.’nun bisikletle kaçarken çaldığı altın yüzüklerin bir kısmını yollara döktüğü ve bu sırada Sibel D.’nin sokağa dökülen altınları topladığı belirlendi. Sorgularının ardından Samsun Adliyesi’ne sevk edilen Muhammet U. tutuklanırken, Sibel D. ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Sibel K.’ye Samsun’u terk etmesin diye elektronik kelepçe takıldı. Muhammet U., olayda kullanılan silahı denize atan eşi Ebru U. ve arkadaşı Sibel D. hakkında Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı ve sanıkların yargılanmaları sona erdi.
Geçen ay görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık Muhammet U., mahkemede verdiği ifadede, eşine hediye almak için gittiği kuyumcuda şeytana uyduğunu iddia etmişti. Bugün görülen davada ise Muhammet U. son savunmasında, "Eşim ve çocuğum için bana son bir kez şans verin. Pişmanım" dedi.
Muhammet U.’nun eşi Ebru U. ise eşinin kendisini verdiği ve denize attığı silahın suçta kullandığını bilmediğini, suç işleme kastının bulunmadığını ve beraatini istediğini söyledi.
Sibel K. ise, "3 çocuğum var. Beraatimi istiyorum. Ayağımda elektronik kelepçe var ve adli kontrolümün kaldırılmasını talep ediyorum" diye konuştu.
Mahkeme heyeti Muhammet U. hakkında adam öldürmeye teşebbüs suçunda olayı yağma suçu kapsamında değerlendirerek ceza vermezken, kuyumcudan 10 bin liralık altın gaspı suçundan ise önce 14 yıl ceza verdi ve daha sonra ise bu cezayı zararı karşıladıkları için 9 yıl 4 aya indirdi. Silah suçundan da 1 yıl 6 ay olmak üzere toplam 10 yıl 10 ay ceza alan Muhammet U.’nun tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Suç delili gizlemek suçundan yargılanan Ebru U. önce 5 ay hapis cezasına çarptırıldı ve bu cezası 5 yıl süreyle kasıtlı bir suç işlememek şartıyla ertelendi. Sibel D. ise kuyumcu soygununa yardım etmek suçundan 3 yıl 10 ay 20 gün ceza aldı ve hakkındaki adli kontrol şartının kaldırılmasına karar verildi.