Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, İzmir'de düzenlenen kitap fuarında katıldığı imza gününde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) karşı yürütülen mücadelede epey yol alındığını belirtti.
Avcı, paralel yapının hükümete muhalif tüm gruplarla irtibatı bulunabileceğini kaydederek, "Hasım seçtiği, hedef seçtiği hükümetle sorunları olan, hükümete muhalefet eden, hükümetle çelişki içindeki her grupla iş birliği içine girebilir, o gruplarla irtibatlaşabilir. Hükümet başarısız olsun diye her konuyu kullanabilir. Her meseleyi suistimal edebilir çünkü onun böyle bir yapısı vardır. Geçmişte bu tip olaylarda aldığı rolleri biliyoruz. Bulunduğu kabın şeklini alıyor. Şu anda bulunması gereken şekil de hükümete muhalefeti olan her grupla iş birliği yapmak. Onları provoke etmeyi deneyebilir" diye konuştu.

Avcı, paralel yapıyla mücadelede en önemli kısmın tamamlandığını, paralel yapının kamuda, sivil toplumda, devlet içinde meşruiyetini kaybettiğini anlattı. Hanefi Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne halk ne kamu ne sivil toplum meşru kabul etmiyorsa, işleri 'gayrimeşru' tanımlanmışsa bence işin önemli bir bölümü bitmiş demektir. Bugün bu haldedir. Bugün paralel yapının ne sivil toplumda ne kamuda ne devlet içerisinde hiçbir meşruiyeti yok. Mücadelenin önemli kısmı bitmiştir. Bundan sonraki fiili operasyonlardır. Suçluluların ortaya çıkarılması, hukuk önünde cezalandırılmasıdır. Bu safha uzayabilir ama bence önemli safha bitirilmiştir."