Irak kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı "Pençe-2 Operasyon Planı" çerçevesinde yeni bir harekat başlatıldığı açıklandı. "Elde edilen gelişmeler sonucunda 12 Temmuz 2019 akşamı, Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetlerimizin atışlarını müteakip saat 22.00'de Irak kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı komando tugaylarımızla Pençe-2 Operasyon Planı çerçevesinde, tespit edilen farklı bir bölgede yeni bir harekat başlatılmıştır" ifadesi kullanılan açıklamada, operasyonun Hava Kuvvetleri, kara ateş destek vasıtaları, ATAK helikopterleri ve İHA’ların desteğinde planlandığı şekilde devam ettiği bildirildi. Açıklamada, "Bu harekat ile Hakurk bölgesindeki terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesine devam edilecektir" ifadesi kullanıldı. 

UZMANLARDAN PENÇE-2 HAREKATI YORUMLARI

Birinci harekatla elde edilen nüfuzun genişletilmesiyle olduğunu düşündüğünü belirten Abdullah Ağar, "Bir diğer tarafıyla da her bir harekâtın planlanan bir hedef alanı vardır. Arı kovanına çomağı sokarsınız ve diğer alanlarda hareketlilik kendini gösterir. Bu sefer siz diğer alanlarda da operasyon gerekliliği hissedersiniz. Hep şu cümle kuruldu: "Pençe harekatıyla bağlantılı olarak Hakurk'ta Zap'ta Gara'da Kandil'de bazı hareketlilikler olmuş ve imha harekatları icra edilmişti. Şimdi bunun karasal anlamda devamlılığı öngörülmüş olmalı ki açıklamayla beraber kendisini gösterdi" dedi.

Terör ve güvenlik uzmanı Ağar, "Hakurk'ta harekatın ikinci safhasını göreceğiz. TSK, Irak'ın kuzeyinde ilk defa alan kontrolü konsepti üzerine inşa etmiş olduğu hakimiyetini genişlettiğini görüyoruz. Genişliyor ve nüfuzu derinleşiyor. PKK çok iddialı cümleler kurmuştu. Şu ana kadar çok şükür bir eylem icra edemedi. "İntihar eylemleri yapın" dedi. Bu Hakurk harekâtındaki PKK'nın çaresizliği ispat eden ve etkiyi gösteren çok önemli kriter. Cümle şu şekilde kurulmuş "Komando tugaylarımız" deniyor. Bu anlamda da kuvvetle ilgili de önemli bir emare var." ifadelerine yer dedi.