Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ile birlikte Etiyopya heyetini kabul eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın önemli bir tarım kenti olmasına rağmen gelişmeyi 'yol ve betonlaşma' olarak görüp hata işlendiğini vurguladı. Çandır, “Etiyopya’da önemli bir tarım ülkesi. Umuyorum ki sizler bu hatayı yapmazsınız.” uyarısında bulundu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh, Etiyopya Başkonsolosu Goitom Kahsay Hagos ve Etiyopya Fahri Konsolosu Bülent Çekiç’i misafir etti. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır’ın da yer aldığı görüşmede Antalya, ekonomi ve yapılabilecek işbirlikleri üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Antalya ekonomisinin lokomotif sektörlerinin turizm ve tarım olduğunu anlatan ATSO Başkanı Çetin havayolu bağlantısı kurulması sonrasında pek çok Türk şirketinin Etiyopya’ya yatırımlarının olduğunu kaydetti. Çetin, “Antalya-Etiyopya arasında ticaret hacmi maalesef yok denecek kadar az. Üyelerimizi kümelenme mantığı ile yurt dışına açan projeler geliştiriyoruz. Bu anlamda Etiyopya’yı da çalışılan pazarlar arasına alıp ticari ilişkilerimizi geliştirebiliriz.” dedi.

ATB Başkanı Ali Çandır da Antalya'nın Türkiye’nin tarımsal üretiminde lider konumda olduğunu belirterek, “Tarımsal üretim çok önemli. Antalya’da bizler gelişmeyi yol ve betonlaşma olarak gördük. Şimdi de süs bitkileriyle bu tahribatı telafi etmeye çalışıyoruz. Etiyopya’da önemli bir tarım ülkesi. Umuyorum ki sizler bu hatayı yapmazsınız.” ifadelerini kullandı.

Etiyopya’nın önemli tarım alanları olduğunu aktaran Büyükelçi Ayalew Gobezie Workneh de olumlu işbirlikleri kurarak Antalyalı yatırımcıları çekmek istediklerini söyledi. Etiyopya’nın yatırım fırsatları olan önemli bir Afrika ülkesi olduğunu dile getiren Workneh, “Etiyopya uluslararası yatırımcılar için önemli bir ülke. Afrikaya gelen yatırımcıların çoğu ülkemizi tercih ediyor. Etiyopya, Afrika kıtasında bulunan en güvenli ülkelerin başında geliyor.” diye konuştu. Türkiye’den gelen yatırımcıların Etiyopya’da 300’e yakın iş projesi ürettiklerini ve bunların 90’dan fazlasının hayata geçtiğini de söyleyen Büyükelçi Workneh, “Umarız yapacağımız ortak çalışmalarla ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacağız. Etiyopya sadece tarımsal yatırımlarla değil turizm açısından da işbirliği yaparak tanıtımına katkı vermek istiyor. Etiyopya Afrika Birliği’nin başkenti olan bir ülke. Sizlerle de bu güven içerisinde işbirliği kurmak istiyoruz.” dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, görüşmenin sonunda Büyükelçi Workneh’e suluboya Kaleiçi tablosu hediye etti.