Adnan Menderes Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık Kongresi, Kıbrıs’ta geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde düzenlenen 1. Uluslar arası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresinde 2020 hedef ve stratejileri doğrultusunda Şehir, Çevre ve Sağlık konularında katkı sağlayacak konulara değinildi.
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz kongre açılışında yaptığı konuşmasında, Üç farklı konuyu biraraya getirerek hiçbir sınır koymadan herkesi davet ettiklerini belirterek, ”Tüm bildirileri sözlü sunum kabul ettik. Ve bugün buradayız. Hep birlikte başardık. Bu salonda olan herkes şehir, çevre ve sağlık alanında işbirliğine evet diyenlerdir. Bunlar akademisyenlerdir, değerli büyüklerimizdir, belediyelerdir, bakanlıklardır, kurum ve kuruluş temsilcileridir, sivil toplum kuruluşlarıdır, özel sektördür, öğrenciler, çocuklar ve gençlerdir. Artık bir ekibiz. Bu kongre zengin bir sofra gibi tüm olanaklarını bu yönde seferber etmeye ve ’Ben de varım’ demeye davet ediyor. Şehir sağlığından sorumlu olmak yani şehir doktoru olmak büyük bir sorumluluktur. Ve sadece hekimlerin görevi de değildir. İşbirliği gerektirir. Tıp doktoru nasıl insan hayatını tehdit eden unsurları bilmek, insanın işi ve çevresini bir bütün olarak ele alarak, sağlıklı ve hasta olduğu durumlarda koruyucu sağlık yaklaşımı ile yaklaşmak çabasındaysa; bir şehir doktorunun da şehrin sağlığını aynı şekilde ele alması gerektiğini belirtmektedir. Şehir doktorlarının şehir sağlığında bilmesi gereken temel başlıkları sosyal hizmetler, şehir sağlığını geliştirme planı, toplum katılımı, sağlık etki değerlendirmesi, yoksulluk, sağlığın sosyal belirleyicileri, sürdürülebilir kalkınma, ulaşım, çevre ve sağlık, şehir yönetimi, şehir planlama olarak sıralamaktadır. Tüm yaşam süreci yaklaşımıyla sağlığa yatırım yapmak ve insanları daha güçlü kılmak; bölge’nin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklarıyla ilişkili en büyük sağlık sorunlarını gidermek; insan merkezli sağlık sistemlerini, halk sağlığı kapasitesini, acil durumlara hazırlığı, izleme ve cevap verme kapasitesini güçlendirmek; güçlü toplumlar ve çevreler oluşturmaktır” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde düzenlenen kongre Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, İller Bankası ve KKTC’deki üniversitelerin desteği gerçekleşti.