Ülke genelinde patlayıcı maddelerin yapımında kullanıldığı iddiasıyla nitrat içeren gübrelerin satış ve sevkıyatının yasaklamasının ardından bu gübreyi kullanma hazırlığında olan Aydın pamuk üreticisi tedirgin oldu.
Nitratlı gübrelerin satışının durdurulması, buna bağlı olarak meydana gelebilecek sıkıntılar düzenlenen toplantılar ile potansiyel çözüm yolların arandığı Aydın’da konu uzmanlarının açıklamalarında, üretici amonyum nitratı bulamaması halinde amonyum sülfat ya da üre gübresinin de kullanılabileceği kaydedildi.
Dünyada her ülke terör olaylarına karşı patlayıcı özelliği taşıyan nitrat gübresini yasaklayabildiğini, bitkinin de ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden bir olan amonyum nitratın yasaklanması bölgede ekonomi değeri olan pamuk mevsimi dönemine denk gelmesi üreticide tedirginlik yaratması üzerine bir açıklama yapan Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, bölge çiftçisinin mağdur edilmeyeceğini açıkladı.
Gazetecilerin sorusu üzerine, üretici amonyum nitratı bulamaması halinde amonyum sülfat ya da üre gübresinin de kullanılabileceğini ifade eden Koçak, Amonyum nitrat gübresinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde patlayıcı yapımında kullanılabildiği ve nitrat satışının denetlenmesinde zorlukların yaşandığını ifade etti. Vali Koçak, “Daha önce de ciddi tedbirler alınmasına rağmen, büyük miktarda tüketilmesi nedeniyle kontrolü kolay değil. Bir bölgeden başka bir bölgeye nakledilmesi mümkün olduğu için genel bir tedbir alınma ihtiyacı duyuldu. Bu ihtiyaç ortadan kalkacaktır. Kalktığında alternatif ürünlerin kullanılması için tedbir geliştirilecektir. Çiftçimiz mağdur edilmeyecektir” dedi.