Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. Yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.
Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’nın Kaymakamlık makamında ilçe protokolünü kabul etmesiyle başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması saat 10.00’da Ayvalık Hüsnü Uğural Stadyumunda düzenlenen törenle devam etti.
Stadyumu dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşen tören; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’nın öncülüğünde, Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in öğrenci ve halkla bayramlaşmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sürdü.
Törende konuşan Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gazi Mustafa Kemal komutasında Cumhuriyet uğruna kanlarını ve canlarını feda eden şehitleri şükranla yad etti.
Bugüne kadar Cumhuriyet Bayramlarında yazılı metinle konuşma yaptığını kaydeden Kaymakam Nazlı, “Ancak bugün dedim ki; Cumhuriyet için bir şeyler yazmaya gerek yok. Gönlün doğru değilse, söyleyecek sözün de yoktur. Onun içinde bugün gönülden konuşuyorum. Cumhuriyet için bir tek sözü bir tek kelimesi olmayan insanlara da sözümüz yok.” dedi.
Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, “Ülkemizin tüm tershanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmıştı. Ancak kurt bakışlı bir adam, Türk’ün son başbuğu Mustafa Kemal elindeki çok taze bir fidanla İstanbul’dan vapura binerek Samsun’a çıkmış, milletinin sinesine dönmüş, milletiyle elindeki fidanı büyüterek bu topraklara kök salmayı kafasına koymuş ve bunu milletine anlatmaya kararlıydı. Yol kutsal, yolculuk kutsal ve yolcu da kutsaldı. Bu uğurda mücadeleler yaptıktan sonra İstiklal Savaşı kazanıldıktan sonra o fidanın toprakla buluşma zamanı gelmişti. Büyük Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı çevresindekilere, ‘Arkadaşlar yarın bu fidanı toprakla buluşturacağız ve bu fidan Cumhuriyet olacak’ demişti. 29 Ekim 1923 sabahı büyük bir coşkuyla kabul görerek Cumhuriyet ilan edildi ve bu günlere geldi. Mustafa Kemal Atatürk kurduğu Cumhuriyeti yine Türk Milleti’nin kendisine emanet etmiştir. Bizler de bu büyük emaneti sonuna kadar korumakla mükellefiz. Türk Milleti’nin karakteri, tıpkı Atatürk’ün söylediği gibi, bağımsızlıktır, özgürlüktür. Biz; asırlardan beri hür yaşadık, sonsuza kadar da hür yaşayacağız. Bizim topraklarımızda, bizim vatanımızda ve devletimizde gözü olanlar hiç kusura bakmasınlar, o gözleri kör olur. Bu yüzden de Cumhuriyet bizim, Cumhuriyeti korumak bizim en önemli vazifemizdir.” diye konuştu.
Kaymakam Namık Kemal Nazlı’nın binlerce insan tarafından ayakta alkışlanarak karşılık bulduğu konuşmasının ardından gerçekleşen okulların Ayvalık Belediyesi’nin efsanevi olarak nitelendirilen bando takımının eşliğinde gerçekleştirdikleri geçiş töreni ilgiyle izlendi.
Ayvalık’taki Cumhuriyet Bayramı töreni Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi Okulu öğrenci ve öğretmenlerinin gerçekleştirdikleri Kurtuluş Savaşı ve ardından Cumhuriyetin kurulmasına ait süreci anlatan 1 saat 15 dakikalık gösterimle sona erdi.
Ayvalık’taki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları saat 19. 00’da Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar dev Fener Alayı ile tamamlandı.