Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi konulu bir konferansı yapıldı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Atatürkçü Düşünce Topluğu tarafından organize edilen konferansa konuşmacı olarak, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğretim üyesi Prof. Dr. Rıza Arslan ve İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek katıldı.
Konferansta ilk olarak söz alan isim Prof. Dr. Arslan odu. Arslan, Amerika Birleşik Devletleri’nde, başkanlık sistemi ve nasıl çalıştığı ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Başkanlık sisteminde tüm yetkinin Anayasa mahkemesinde olduğuna dikkat çeken Arslan; Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan başkanlık sisteminin özeliklerini detaylıca anlattı.
Konferansta söz alan bir diğer isim ise Av. Özbek oldu. Özbek, Türkiye’nin anayasa konusundaki tarihi geçmişiyle ilgili bilgilerini paylaştı. Türkiye’nin anayasa konusunda köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Özbek, “Türkiye iki asra yakın bir anayasa geçmişine sahiptir. Anayasa ülkenin temel metnidir. İnsan hakları ve demokrasi kültüründe devletin ana yazılımıdır. Bugüne kadar oluşturulan anayasalar tarihin bize verdiği acı tecrübeler ile oluşturulmuştur” dedi.
Tarihin uzun bir yolculuk olduğunu belirten Özbek, “Milletler bu uzun yolculukta, uzun sabırlara da sahiptirler. Biz Müslümanız ama yerimiz uygar dünyada yer almaktadır. Bu dünyada her birimiz tavizsiz, demokrasiden vazgeçmeden, etnik ve mezhep ayrışmasına girmeden birbirimize tahammül etmek zorundayız. Bu anlamda yeni anayasalara olağanüstü dönemlerde gerek duyulmuştur. Bugün Türkiye’de olağanüstü bir durum söz konusu değil. Bugün Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmuyor. Ayrıca bu konuda toplumun da bir talebi bulunmuyor.” dedi.
Öğrencilerin ilgi ile takip ettiği konferansın sonunda konuşmacılara çiçek takdim edildi ve birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.