İpek böceği yetiştiriciliği konusunda uygun iklim ve yağış potansiyeline sahip Bartın’da, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bazı girişimcilere binlerce ipek böceği yumurtası dağıtımı yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, bu kapsamda yumurta verilen yetiştiricilerden Kubilay Bacak’ı ziyaret etti.
İpek böceği yetiştiriciliğine köy okulunda öğrencilere yapılan dağıtım sonrasında merak saldığını ve üreticilik için başvuruda bulunduğunu belirten 22 yaşında ki Bacak "Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bana her konuda yardımcı oldular. Hiçbir ücret ödemeden 40 bin ipek böceği yumurtası aldım. Şu an deneme amaçlı yapıyoruz diyebilirim. Eğer başarılı olursak bu işi ilerletmeyi düşünüyorum. İpek böceklerinin beslenmesi konusunda yapraklarından faydalanabileceğim fidanları dikecek arazimde var. İleri de daha büyük çaplı yapmayı düşünüyorum. Ailemde bana destek oluyor. Önemli olanın çabalamak olduğunu biliyorlar ve bunu gördükleri için yanımda oluyorlar. Zaten ipek böceği yetiştiriciliğinde tiksinecek çekinecekte hiçbir şey yok. Dut yaprağı ve meşe yapraklarıyla beslemeye çalışıyorum. Tabi zorlandığım zamanlarda oluyor çünkü bazen yaprak yetiremediğim oluyor. Aklımın takıldığı konularda tarım yetkililerinden bilgiler alıyorum. Onlarda her zaman büyük bir ilgi ve alaka ile yardımcı oluyorlar. Eğer verimli bir şekilde bu çalışmayı tamamlar ve fidan desteği de alabilirsem daha ileri boyutta bu işi yapmayı düşünüyorum" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram da Bartın’ın gerek iklim gerekse yağış rejimi açısından ipek böceği yetiştiriciliği için son derece müsait bir il konumunda olduğunu belirtti.
Müdürlük olarak ipek böcekçiliğinin geliştirilmesi için dört farklı köyde 8 -9 kutu ipek böceği yumurtasının yetiştiricilere dağıtıldığını ve bir kutunun da İl Müdürlüğü içerisinde yetiştirilmeye başlandığını kaydeden Bayram "Buradaki amaç ipek böcekçiliğinin örnek teşkil etmesiydi. İpek böcekçiliği aynı zamanda karlı bir yatırım. Bir dönüm arazide 5 kutu ipek böceğinin yetişmesi mümkün. Bir kutuda 20 bin tohum yumurta bulunuyor ve 5 kutu da bu da rakam 100 bin böceğe tekabül ediyor. Bir dönüm dut yetiştirilmesi durumunda 5 kutunun yetiştirilmesi mümkün. 5 kutudan da ortalama 150 kilo yaş koza alınması mümkün. Bir dönüm alanda yaklaşık 200 dut ağacı yetiştirilebilir. Dut ağacı derken bunlar büyük dut ağaçları değil. Bodur, bir insan boyu kadar olan dut ağaçlarından bahsediyoruz. Çünkü bu dut ağaçları sadece yaprakları için yetiştiriliyor. Bursa’daki Koza Birlik üretilen kozaları satın alıyor. Yani pazarlama sıkıntısı da yok. Kilosu da bugünkü rakamlara göre 45 TL. 150 kilo koza üretimi gerçekleştirdiğiniz de yaklaşık bir asgari ücret elde edebiliyorsunuz. Bu yoğun ilgi ama ağır olmayan bir iş istiyor” diye konuştu.