Adana'nın Kozan ilçesinde yıkılmak üzere olan tarihi konakları ayağa kaldırmak için çalışma başlatıldı. Kozan Belediyesi tarafından şehir merkezinde bulunan ve koruma kurulu tarafından tescillenmiş olan 10 adet tarihi konak için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanacağı bildirildi.

Kozan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Kozan’ın taşınmaz kültür varlıkları arasında bulunan ve birçoğu yıkılmak üzere olan tarihi konakların restorasyon çalışmaları için proje hazırlık sürecini başlattı. Çalışmaların ilk adımı olan Adana Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına sunulan destek talebinin ise onaylandığı bildirildi. Çalışmalar kapsamında Hacıuşağı, Aslanpaşa ve Mahmutlu mahallelerinde bulunan ve tescilli kültür varlığı olan 10 adet tarihi konağın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanacağı bildirildi.

Proje bütçesinin bir kısmının Adana Valiliği aracılığıyla, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payından; bir kısmının ise Kozan Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarından karşılanacağı ifade edildi. Projeleri hazırlanacak olan 10 adet tarihi konağın, ilerleyen dönemde aslına uygun olarak restorasyonunun tamamlanması ve şehir kimliğine önemli ölçüde katkı sunması amaçlanıyor.

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kozan Belediyesi olarak, tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleri ile bir medeniyet şehri olan ilçemize sahip çıkmak, ilçemizin turizm alanında tanıtımını güçlendirecek çalışmalara imza atmak bizim asli görevlerimiz arasındadır. Öncelikli olarak hedefimiz yıkılmak üzere olan, Kozan’ın tarihine ışık tutan ve koruma kurulu tarafından tescillenen konaklarımızın projelerini hazırlamak. Valiliğimiz tarafından sağlanacak destek ile konaklarımızın yüzyıllar boyunca ayakta kalmasına sağlayabilirsek gelecek nesillere tarihiyle barışık daha yaşanabilir bir Kozan bırakabiliriz. Belediye olarak restorasyonunu en son tamamladığımız konağımız Yapıcı Konağı. Bu vesileyle çıktığımız yolda desteğini esirgemeyen Sayın Adana Valimiz Mustafa Büyük’e teşekkür ediyorum.” dedi.