Çanakkale Boğazı'nda kaçak mültecileri taşıyan "Doğan Kartal" isimli gemiye el koyuldu. Gemide yakalanan 10 Iraklı ve 6 Filistinli uyruklu kaçak göçmen yurtdışına, geri kalan 321 Suriyeli ise Türkiye'deki kamplara gönderilecek.

Bir geminin, aldığı mültecileri İtalya'ya götüreceği ihbarı üzerine Sahil güvenlik ekipleri, dün saat 18.00 sularında Marmara Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na gireceği sırada durdurmak istedi. "Dur" ihtarına rağmen gemi, tam yol ilerlemeye başladı. Bunun üzerine bölgeye takviye kuvvet istendi ve Çanakkale Boğazı, çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'na bağlı yedi bot, geminin çevresini sardı. Buna rağmen gemi yine durmadan, botların üzerine doğru tam yol ilerlemeye başladı. Kaptan Y.Y, "Ya İtalya, ya ölüm." diyerek gemiyi durdurmayınca Sahil Güvenlik ekipleri, dümenine ateş açtı. Dümeni bozulunca gemi, yön belirleyemediği için durmak zorunda kaldı. Gemiye çıkmaya çalışan ekipler, bu kez mültecilerin direnişiyle karşılaştı. Mülteciler, çocuklarını gemiden sarkıtarak ekiplerin çıkmasını engelledi. Daha sonra ekipler, kaptanı ikna ederek gemiye çıktı. Gemi, römorkörle Gelibolu İskelesi'ne yanaştırıldı.

MÜLTECİLER SPOR SALONUNA GÖTÜRÜLDÜ

Geminin her tarafından mülteci çıkmaya başladı. Geniş güvenlik önlemleri altında bölgeye getirilen arabalarla tahliye edildiler. Bu sırada insanlık dramları da ortaya çıkmaya başladı. Kundaktaki çocuktan yürüyemeyecek derecede yaşlı kadınlara kadar 337 kaçak göçmen gemiden çıktı. Bir kadın, çocuklarına ve eşine sarılarak ağlamaya başladı. Kameraları görünce de yaşadıklarını ve tepkilerini Arapça olarak dile getirdi. Kaçak göçmenler, daha sonra arabalarla Gelibolu Spor Salonu'na götürüldü. Bu arada durumu televizyonlardan gören ilçe halkı, evlerinden yiyecek ve giyecek alarak spor salonuna koştu. Bunun yanında Çanakkale Valiliği, Gelibolu Kaymakamlığı ve Belediyesi de kumanya ve giyecek yardımında bulundu.

IRAKLI VE FİLİSTİNLİLER SINIRDIŞI EDİLECEK

Gemiden alınarak spor salonuna götürülen 337 kişiden 10'unun Iraklı, 6'sının Filistinli, geri kalan 321 kişininse Suriye uyruklu olduğu belirlendi. Iraklı ve Filistinli 16 kişi, işlemlerinin ardından sınırdışı edilmek üzere Ayvacık Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi. Suriyelilerinse sağlık kontrolü ve işlemlerinin ardından Türkiye'deki kamplara gönderileceği öğrenildi.

GEMİYE EL KOYULDU

Mültecileri nereden aldığı henüz belirlenemeyen geminin, savcılık talimatıyla el koyularak yediemine gönderileceği, Kaptan Y.Y.'ninse işlemlerinin ardından adli mercilere sevk edileceği bildirildi.