Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale-Gelibolu’da inşa edilen Evreşe Kavak Ovası Sulaması tamamlandığında 119 bin dekar zirai arazi suya kavuşacak. Ayrıca, proje ile milli ekonomiye 61,8 milyon TL katkı sağlanacak.
Evreşe - Kavak Ovası Sulaması kapsamında Çokal Barajı’ndan alınacak su ile Evreşe Bucağı sınırları içinde Saros Körfezi’nin (Sarıöz) uç kısmı ile Korudağ ve Bolayır Beldesi sınırları arasında kalan taban ve yamaç arazilerinin sulanması hedefleniyor. 2015 yılında ihale edilerek sözleşmesi imzalanan Evreşe- Kavak Ovası Sulaması inşaatında 11 Mart 2016 tarihinde yer teslimi yapılarak
işe başlanıldı. Sulama tesisi kapsamında 5 adet terfi merkezi, 1.326 adet sulama hidrantı olmak üzere toplam 2.557 adet sanat yapısı imalatları ve arazi toplulaştırması bulunuyor. Projenin su kaynağını oluşturan 204 milyon metreküp depolama kapasiteli Çokal Barajı içme, kullanma ve sulama suyu sağlamak maksadıyla 2012 yılında tamamlanarak, hizmete alındı.
119 BİN DEKAR ZİRAİ ARAZİ MODERN SULAMA SİSTEMİNE KAVUŞACAK
Proje tamamlandığında yöredeki münbit toprakların suya doyacağını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Evreşe-Kavak Ovası Sulaması hizmete alındığında Gelibolu İlçesine bağlı Adilhan, Bayramiç, Yülüce, Kadıköy (Evreşe), Süleymaniye, Kocaçeşme ve Kavak köylerinde toplam 119 bin dekar zirai arazi modern sulama sistemine kavuşacak. Ayrıca, sulama projesi hizmete girdiğinde milli ekonomiye de yıllık 61,8 milyon TL katkı sağlanacak” ifadelerini kullandı.