Çanakkale'de 3,5 yıldır böbrek yetmezliğiyle mücadele eden 54 yaşındaki hasta, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen organ nakliyle sağlığına kavuştu.

Alınan bilgiye göre, Çanakkale'de, 3,5 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşayan Hatice Karaman, çeşitli nakil merkezlerine başvurmasına rağmen donör bulunamadı.

Bir yıl önce ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi'ne müracaat eden Karaman'a, Bandırma Devlet Hastanesinde beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki bir kişinin böbreği, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakil ekibi tarafından başarılı bir operasyonla nakledildi.

ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, konuya ilişkin açıklamasında, operasyonun geçen hafta cumartesi günü gerçekleştirildiğini ve hastasının tüm fonksiyonlarının normale döndüğünü belirtti.

Karaman'ın 3,5 yıl önce bulantı, kusma, halsizlik ve genel durum bozukluğu nedeniyle doktora başvurunca hastalığının ortaya çıktığını anlatan Alan, şunları kaydetti:

"Eş zamanda diyalize girme kararı verilmiş ve 3,5 yıl boyunca hastamız diyalize bağlanmış. Makineye bağlı bir şekilde hayatını devam ettirmeye çalıştı. Bu süre zarfında hastamız, yiyemedi, içemedi, gezemedi. Nakil olmaya karar verdiğinde bir yıl önce merkezimize müracaat etti. Bugün hastamızın bize müracaatının yıl dönümü. Kendisine Bandırma'da beyin ölümü gerçekleşen bir vatandaşın böbreği nakledildi."

Türkiye'de 30 bin civarında böbrek bekleyen hasta olduğunu, yılda bin 500 hastaya nakil yapıldığını anımsatan Alan, "Organ bağışı konusunda vatandaşlarımızın destek vermelerini rica ediyorum. Merkezimize kayıt olmak böbrek nakli bekleyen hastalarımız için bir avantajdır. Bir yıl içinde uygun böbrek çıkma ihtimali yüksek." değerlendirmesinde bulundu.

Organ nakliyle sağlığına kavuşan Hatice Karaman da bağışta bulunanlara duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür etti.

Karaman, organ bağışı sayesinde sağlığına kavuştuğunu vurgulayarak, "Bundan sonra her şey daha güzel olacak. İstediğim gibi gezebileceğim. Çocuklarıma gideceğim, torunlarıma gideceğim. Hayatım çok kısıtlıydı. Umreye çok gitmek istiyordum bu hastalık yüzünden gidemedim. Bir hafta içinde sağlığıma kavuştum. Tüm insanlardan bağışçı olmalarını istiyorum." ifadelerini kullandı.