Cem Özer, 5 Ekim 1959 tarihinde Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde doğmuştur. Cem Özer'in annesi Arşalus İçtilop, Ermeni kökenlidir. Babası Nejat Özer ise Çerkes kökenlidir. Ünlü şarkıcı kazandığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni yarım bırakmıştır. Sonrasında İstanbul'da kurulmuş olan Dostlar Topluluğu gibi topluluklarda yer almıştır.

Cem Özer televizyonda ilk bölümü 20 Eylül 1991'de Star TV'de yayınlanan Laf Lafı Açıyor adlı programın sunuculuğuyla tanınmıştır. Birinci bölümünde Hülya Avşar, Cenk Koray, Müjdat Gezen'i konuk eden Cem Özer'in sunduğu Laf Lafı Açıyor, ülkede hiç alışık olunmayan türde bir programdı ve özel televizyonların ilk sansasyonel programlarından biri haline gelmişti.

Modacı Esin Maraşlıoğlu ve oyuncu Nurgül Yeşilçay ile evlilikleri oldu. Cemre adında bir kızı ve Osman Nejat adında bir oğlu bulunmaktadır. 2016 yılında O Hayat Benim dizinin kadrosuna dahil olan Cem Özer, bu dizide Kenan karakterini canlandırdı. Ardından, 2017'de Tatlı Şeyler ve 2020 yılında Payitaht Abdülhamid projelerinde yer aldı.