Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, Toprak Bayramı’nın 14-20 Haziran tarihleri arasında kutlandığını bildirdi.

İl Müdürü Şahin yaptığı yazılı açıklamada, "Hafta boyunca, toprağın kıymetli bir varlık olduğu, kaybedilmesi halinde geri kazanımının mümkün olmadığı, korunup gözetilmesi gerektiği yönündeki toplumsal bilincin güçlendirilmesine yönelik olarak, Bakanlığımızca resmi kutlamalar yapılması planlanmıştır." dedi.

Şahin, Toprak Bayramı ile ilgili şunları kaydetti: "Bilindiği üzere toprak, kayaların ve organik maddelerin çeşitli derecedeki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, uzun zaman içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal, dinamik bir yapıdır. Toprak bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekandır. Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Yani toprak tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yerdir. Tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur. Elbette 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre 40-50 santimetrelik bir toprak tabakasının oluşabilmesi için en az 20-25 bin yıllık bir sürenin geçmesi gerekecektir. Kısacası toprak, yaşamımızın en önemli unsurudur ve kaybedilmesi durumunda tekrar yerine konulması mümkün değildir. Öyleyse toprağı çok iyi korumalı ve özenli kullanmalıyız.
Bu nedenle toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, plânlı arazi kullanımını sağlamak amacı ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 19.07.2005 tarih ve 25880 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir."