Sakarya'da ne yenir ne içilir diye sorduğunuza alacağınız cevapların başında hiç şüphesiz Dartılı Keşkek gelecektir. Lezzetiyle, kıvamıyla Dartılı Keşkek ağzınıza layık bir lezzettir ve yedikten sonra tadını bir daha asla unutamayacğınıza emin olun.

Ülkemizde birçok yörenin geleneksel mutfağında yerini alan Keşkek, Sakarya geleneksel mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Sakarya’da düğün yemeklerinin, bayram yemeklerinin vazgeçilmez yemeği olan keşkek, ağır misafir sofralarında da başköşede yerini alır.

Dartılı Keşkek Malzemeleri

  • Süt 6-7 Litre
  • Tavuk 1 Adet
  • Aşurelik Buğday 1/2 Kilogram
  • Soğan 1 Baş Orta Boy
  • Tuz 1-2 Tatlı Kaşığı
  • Su 1,5 Litre
  • Tereyağı 2 Yemek Kaşığı
  • Karabiber Çay Kaşığının Ucuyla
  • Kırmızı Biber Çay Kaşığının Ucuyla

Dartılı Keşkek Yapılışı

DARTI:

  • Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir.
  • Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir.
  • Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır.
  • Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir.

Yağlı bölüm üste, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme dartıdır.

KEŞKEK:

  • Keşkek yapılmadan bir gün önce buğday akşamdan yıkanarak ıslanır ve biraz kabarması sağlanır.
  • Ertesi gün ise, hazırlanan tavuk iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1,5 saat kadar suda haşlanır.
  • Tavuk haşlandıktan sonra bir kepçeyle tencereden alınır.
  • Diğer tarafta akşamdan hazırlanan buğday tavuk suyuna atılır,
  • 1-2 kez tahta bir kaşıkla çevrilerek ocakta kaynatılır.
  • Suyu az ise üzerini 1 parmak örtecek kadar su ilave edilir ve yeterince tuz konur.
  • Ilınmış olan tavuk kemiklerinden ayıklanır, ince ince didiklenir ve küçük parçalar halinde, kaynatılan buğdayın içine katılır.
  • Kaynatılan malzeme tahta kaşıkla ezilerek buğdayla etin birbirine yedirilmesi sağlanır. Koyulaştığı zaman servis tabağına alınır.
  • Diğer tarafta bir tavanın içinde tereyağı kavrulur.
  • İçine hazırlanan dartı, kırmızı ve kara biber konur. Hazırlanan keşkeğin içine üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.