Türkiye’de artan enflasyon, mülteci akını ve Rusya-Ukrayna krizi kira fiyatlarını vurdu. Artık ortalama bir eve bile neredeyse asgari ücret seviyesinde bir kira istenirken, geçim özellikle büyükşehirlerde gittikçe zorlaşıyor.

Öte yandan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasında da fırsatçılar yeniden harekete geçti. Kahramanmaraş ve Malatya’da kira fiyatları son 2 ayda iki katına çıktı. Durumu Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ortaya koydu.

BETAM’ın yayınladığı nisan ayı Kiralık Konut Piyasası Görünümü raporuna göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı martta yüzde 157 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 97 TL’ye yükseldi. BETAM’ın bu ayki raporunda deprem bölgesinde yaşanan kira artışları da incelendi. Yeterli ilan olmadığı için hesaplama yapılamayan Adıyaman dışında kalan 10 ilde konut arzının azalması ve talebin artmasıyla fiyatların yükseldiği sonucuna ulaşıldı.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Gaziantep (yüzde 34,6) ve Osmaniye’de (yüzde 31,6) fiyat artış oranları nispeten düşük olmuştur. Öte yandan, Hatay (yüzde 79,1), Kahramanmaraş (yüzde 88,9) ve Malatya’daki (yüzde 93,2) artışlar çok yüksek seviyelerdedir. Bu üç ilimizde kira fiyatları geçtiğimiz iki ayda iki katına yaklaşmıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kiralık konutlar sağlam binalarda yer aldığından yüksek konut talebinin yüksek fiyat artışlarına neden olduğu görülmektedir.”

Ayrıca 2020 Mayıs’tan itibaren sürekli artan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksi de 2023 Mart ayında Şubat ayına kıyasla 3,7 puanlık artışla 201’e ulaştığını raporlayan BETAM, Şubat’tan Mart’a enflasyon yüzde 2,3 olurken Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde yüzde 4,2 olduğunu paylaştı.

Cari konut fiyatlarındaki artış oranının enflasyon oranından yüksek olması reel konut fiyat endeksinin yükselmesine sebep olduğunu ifade eden BETAM, endeksin güncel seviyesi satılık konut reel fiyatlarının 2017 Eylül dönemindeki değerini yüzde 101 aştığını gösterdiğini açıkladı.