6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler tüm Türkiye’yi kedere boğdu. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Malatya ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde hissedilen depremler aynı zamanda Suriye, Mısır, Lübnan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Irak’ta da hissedildi. 50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği ve sayısı on binlerle ifade edilen insanın yaralandığı Kahramanmaraş merkezli bu depremler sonrası Türkiye her afette olduğu gibi yine tek yürek oldu.
Bir taraftan enkaz kaldırma çalışmaları sürerken bir yandan da bölgenin ihtiyacı olan aynî ve nakdî destekler organize edildi. Depremin ilk anından itibaren Türkiye’nin her yerinden milyonlarca vatandaş, deprem bölgesi için destekte bulunurken kurumlar da bu süreçte üzerine düşeni yaptı. Birçok marka aynî ve nakdî yardımda bulunarak desteklerini sürdürürken sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları da tüm bu yardımların deprem bölgesine güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağladı.
Peki hangi markalar deprem bölgesine yardım gönderdi? Hangi marka ne kadar yardımda bulundu? İşte deprem bölgesine yardım gönderen markalar hakkında tüm detaylar!
Deprem Bölgesine Yardım Gönderen Markalar
Kurumsal yardımlarda öncü olan, afet sürecinde hızlı hareket ederek ihtiyaç bölgesine destekte bulunan ve yardım organizasyonlarına katkı sağlayan markalar Kahramanmaraş Depremi için de aynı özveriyle hareket ederek takdir topladı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde yaşanan iki deprem sonrası bölgenin ihtiyacı olan aynî ve nakdî yardımlar için destekte bulunan markaların unutulmaması içinse Branding Türkiye anlamlı bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmayla birlikte deprem bölgesine yardım gönderen markalar listelendi. Kırmızı Pelerinli Markalar Listesi adıyla duyurulan listede çeşitli sektörlerden onlarca marka bulunuyor.
Tüketicilerin kurumsal yardımlarda öncü olarak gördüğü markalardan beklentisi olan o “süper kahraman” metaforuna özdeş bir ifade olarak Mürsel Ferhat Sağlam tarafından kavramsallaştırılarak literatüre kazandırılan “Kırmızı Pelerinli Markalar” kavramı, deprem yardımlarının önemine farkındalık kazandırmakla kalmadı. Bu kavram aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluk olgusuna da yeni bir pencere açtı.
İşte depremzedelere aynî ve nakdî destekte bulunan tüm kurum, kuruluş ve markalar;
Branding Türkiye, “Kırmızı Pelerinli Markalar” adlı indeks oluşturdu. Deprem bölgesine yapılan aynî ve nakdî kurumsal destekleri listeledi. Ayrıca yardım kuruluşlarına, teyit edilmiş bilgiler sağlanması amaçlanarak kurulan web sitelerini desteklediğini açıkladı. Depremzedeler için aynî destekte bulundu.
TBMM Milletvekilleri, depremzedeler için 1 aylık maaşlarını bağışlama kararı aldı.
McDonald’s Türkiye, 7 gün boyunca toplam 50.000 adet menüyü AFAD’la koordine olarak ihtiyaç noktalarına ulaştıracak.
Meal Box afet bölgelerine 20 bin kap hazır yemek ulaştırdığını belirtti. “Askıda Yemek” uygulamasıyla herkes katkı sağlayabiliyor.
Beymen Group depremzedelere mont, kışlık giyim, boy ve battaniye yardımlarında bulundu.
Şişecam, fabrika ve işletmelerindeki acil müdahale ekiplerini bölgeye gönderdi. Ayrıca depremzedeler için 12 tır yardım malzemesi iletti.
TurkNet, deprem bölgesindeki toplanma alanlarına ücretsiz ve şifresiz internet (hotspot) kuruyor.
IKEA Vakfı, deprem bölgesine iletilmek üzere Sınır Tanımayan Doktorlar’a 10 Milyon Avro bağışladı.
Allianz Group, depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak amacıyla 6 milyon Euro bağışladığını açıkladı.
SOCAR Türkiye, depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için 55 milyon TL değerinde bağış fonu oluşturdu.,
Chery Automobile; ısıtıcı, battaniye, kışlık yorgan, içme suyu, hazır yiyecek gibi acil durum malzemeleri içeren yardım tırını deprem bölgesine gönderdi.
Deutsche Telekom, Almanya’dan Türkiye ve Suriye’ye yapılan aramaları 15 Şubat’a kadar ücretlendirmeyeceğini duyurdu.
SunExpress; Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Malatya ve Mardin kalkış ve varışlı tüm yurt içi uçuşlarını 13 Şubat’a kadar ücretsiz olarak gerçekleştirecek.
Avrupa İmar Ve Kalkınma Bankası (EBRD) çalışanları başlattıkları kampanyada 137 bin 795 sterlin bağış topladı.
Sahibinden.com, afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması için 50 milyon TL destek sağladı.
Koçtaş; çadır, ısıtıcı, battaniye, uyku tulumu ve mat gibi temel ihtiyaç malzemelerini taşıyan destek tırlarını afet bölgelerine gönderdi.
BaBaLa Tv, depremzedeler için 60 milyon TL bağış toplanmasını sağladı. Ayrıca 4 milyon TL değerinde tıbbi malzeme koordinasyonu, 28 bin çadır ve konteynır koordinasyonu, 3,740 tır koordinasyonu, 2,600 jeneratör koordinasyonu, 365 iş makinesi koordinasyonu sağladı. 13 bin aileye konaklama koordinasyonu, 250 hijyen kabini koordinasyonu ve 5 tane de Ro-Ro Gemisi koordinasyonu sağlayan BaBaLa Tv, toplamda 450 bin insanla birebir iletişim kurdu.
Opet, enerji tedarikinin aksamaması için yakıt tankerlerini deprem bölgesine gönderdi. 14 tanker akaryakıtın yanı sıra yolda kalan vatandaşlar için 2 gezici istasyon tedarik etti.
Petrol Ofisi, AFAD’a sunmak üzere 100 milyon TL değerinde 5 milyon litre akaryakıt ikmalini, 10 ildeki istasyonlarında otomasyon sistemi üzerinden gerçekleştirdi.
Shell Türkiye, 5 milyon TL değerinde yakıtı bedelsiz tedarik etti.
PubG Mobile, depremzedeler için 3.700.000 TL tutarında bağış yapacağını açıkladı.
Bayer, Kızılay ve Ahbap Derneği’ne toplam 1 milyon Euro bağışladı.
15 Şubat Çarşamba günü ATV, FOX, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV, TRT 1 ve TV8 ortak yayınında yardım kampanyası düzenlenecek.
Hani Kurumsaldık, yardım kuruluşlarına teyitli bilgi sunan web siteleri ve yazılımları desteklediğini açıkladı. Ayrıca yardım kuruluşları aracılığıyla gıda ürünlerinden oluşan aynî destekte bulundu.
Binance, 6 Şubat tarihi itibari ile deprem bölgesindeki illerde bulunduğu doğrulanan kullanıcılarının hesaplarına 100 ABD Doları değerinde BNB dağıtacak.
Türksat afet bölgesine 750 uydu haberleşme terminali gönderdi
Özel okul dernek ve platformları; 68 ilden 2 bini aşkın okulun 20 binden fazla öğrenci için ücretsiz kontenjan tahsis etti. Kontenjanlar www.misafirogrenci.org üzerinden ilan ediliyor.
Araç kiralama şirketi Enterprise, bünyesindeki tüm karavanları deprem bölgesine yolladığını duyurdu.
Türkiye Diyanet Vakfı, depremden etkilenen bölgelere 517 tır yardım malzemesi ulaştırd
İrlanda merkezli danışmanlık şirketi Accenture, insani yardım kuruluşlarına 1 milyon dolar bağışta bulundu.
Amazon; Dünya Gıda Programı (WFP), Save the Children, UNICEF, Kızılay, AKUT ve Ahbap gibi gruplara 500 bin dolar bağışta bulundu.
ABD’li petrol üreticisi Chevron, afet yardımı için 1 milyon dolarlık kaynak ayırdı.
Chobani Ceo’su Hamdi Ulukaya,Turkish Phlilantrophy Funds aracılığıyla başlatılan Türkiye Deprem Fonu’na 1 milyon dolar bağışladı.
ExxonMobil, yardım çabaları için Uluslararası Tıp Derneği’ne (IMC) 100 bin dolarlık katkıda bulundu.
FedEx, Kızılay’ın yardım faaliyetlerine yardımcı olmak için 100 bin dolar bağışta bulundu.
Hyundai, 450 bin dolar değerinde ekipman ve günlük ihtiyaç desteğinde bulundu
Inditex, (Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho ve Zara Home) Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlere destek amacıyla Kızılay’a 3 milyon Euro bağışladığını açıkladı.
Lufthansa, Türkiye’ye yardım uçuşu başlattı. Şirketin Boeing 777F uçağıyla bölgeye battaniye, giysi gibi malzemelerin yanı sıra yiyecek ve hijyen malzemeleri taşındı.
Maersk, depremzedeler için Türkiye’ye yaklaşık 1.000 nakliye konteyneri bağışladı.
Mercedes-Benz, Alman Red Cross’a (GRC) Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenen insanlar için 1 milyon Euro bağışlayacağını açıkladı
META, hem Türkiye hem de Suriye’deki yerel yardım, kurtarma ve toparlanma çalışmalarına doğrudan 550 bin dolar bağışladı.
Novartis, insani yardım için 1 milyon dolar tutarında bağış yaptı.
Novo Nordisk, Kızılay’a 1 milyon dolar bağışta bulundu.
Porsche AG, depremden etkilenenler için Alman insani yardım kuruluşlarının çatı grubu olan “Aktion Deutschland hilft e.V.”ye 1 milyon Euro bağışladı.
Samsung Electronics, depremzedeler için toplam 3 milyon dolar nakdi ve ayni yardımda bulunma kararı aldı.
Schwarz Group, depremzedelere yardım için 1 milyon avro ayırdı.
Siemens, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 1 milyon Euro bağışta bulundu.
Boeing, deprem felaketi sonrası yardım ve kurtarma çabalarına destek olmak amacıyla Türk Kızılay’a 500 bin dolar bağışta bulunma kararı aldı.
UPS, Türkiye ve Suriye’de ihtiyaç duyulan malzemelerin teslimatı için 1 milyon dolarlık küresel lojistik desteği sağlayacağını duyurdu.
Volkswagen, Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerine acil yardım için 1 milyon Euro bağışladı.
Decathlon deprem bölgesindeki temel ihtiyaçlardan olan termal içlik, polar, kar botu, termal çorap, kar pantolonu ve montu, çadır, uyku tulumu, bere, eldiven gibi ürünleri depremzedelere ulaştırdı.
Koton, deposundaki kışlık giysileri depremzedeler için gönderdi. Ayrıca 20 tonluk ekskavatörler kiraladı ve koruma kabinli jeneratör desteğinde bulundu.
DeFacto, kışlık giyim malzemelerinin bulunduğu tırlarını Kızılay aracılığıyla AFAD Koordinasyon Merkezi’ne yönlendirdi.
MediaMarkt Türkiye, elektronik eşyaları içeren yardımlarını, AFAD ile koordineli şekilde deprem bölgesine ulaştırdı.
CarrefourSA, temel ihtiyaç ürünlerinin yer aldığı su, gıda ve hijyen malzemelerini deprem bölgesine ulaştırdı.
Eczacıbaşı, 1 tır hijyen malzemesi, 150 bin kutu ilaç ve arama kurtarma ekipleri ile destekte bulundu.
Unilever, 5 tır hijyen malzemesi, 4 tır su, 6 mutfak çadırı ile 1 milyon porsiyon yemek desteğinde bulundu.
N11, sahra mutfaklarına 120 bin öğün yemek ve resmi kurumlarla koordineli genel ihtiyaç tırları desteğinde bulundu
Trendyol, deprem bölgesine 10 tır battaniye gönderdi. Ayrıca deprem yardımlaşma seferberliğine katkı sağladı ve iş ortakları ile görüşüp fiyat sabitleme desteğinde bulundu.
Metro Türkiye, sahra mutfaklarına 120 bin öğün yemek desteğinde bulundu. Ayrıca resmi kurumlarla koordineli şekilde genel ihtiyaç tırları gönderdi.
Pegasus, bölgeden yapılan uçuşları ücretsiz yaptı. Ayrıca, bölgeye olan yardımları ücretsiz taşıyor ve arama kurtarma çalışmaları için ek sefer düzenliyor.
Pınar, resmi kurumlarla koordineli şekilde deprem bölgelerine su ve gıda yardımında bulundu.
Flo, resmi kurumlarla koordineli şekilde yardım tırları gönderdi ve deprem yardım seferberliğine katkı sağladı. Ayrıca Şanlıurfa’daki fabrikasında 1000 kişilik sıcak çorba ve yemek ikramında bulundu.
Arçelik, bayi ve yetkili servislerden gelen yardımların ulaştırılması için 25 tırı resmi kurumlarla koordineli şekilde yardım noktalarına ulaştırdı. Ayrıca Arçelik Arama Kurtarma Ekibi’ni bölgeye gönderdi.
Lezita, afet bölgesindeki ihtiyaçlara yönelik ürünlerinin olduğu yardım tırlarını bölgeye gönderdi.
Lc Waikiki, 1 milyon 600 bin ürün gönderdi. Malatya’daki fabrikalarını yemek ve ısınma ihtiyaçları için depremzedelere açtı. Ayrıca deprem yardım seferberliğine katıldı. Kampanya kapsamında müşterileri 11 milyon TL değerinde ürün satın aldı.
Söke Un, 1 milyon ekmek yapımı için 150 ton/6 tır un ve 17 bin kutu tüketime hazır unlu mamul ulaştırdı.
Danone, 135 bin adet bebek ve devam sütü ile küçük çocuk gıdası gönderdi. Ayrıca 250 bin adet UHT puding ve süt ile 50 tır su yolladı.
Reysaş Logistics, destek için tırlarını deprem bölgesine gönderdi.
Mudo, öncelikli ihtiyaçlar arasında belirlenen kışlık ürünlerini resmi kurumlarla koordineli olarak bölgeye ulaştırdı.
Hilti Türkiye, stoklarındaki tüm el aletlerini arama kurtarma çalışmaları için deprem bölgesine gönderdi.
ETİ, başta afet bisküvisi olmak üzere ürünlerini Kızılay aracılığıyla deprem bölgesine gönderdi.
P&G Türkiye, 22,500 bebek bezi, 24,00 hijyenik ped, 51 afet özel çadırı, 5,000 adet hijyen ve kişisel bakım ürünü, çamaşır yıkama tırlarıyla kullanılmak üzere 3.000 paket çamaşır deterjanı, bebekleri emzirmek ve altını değiştirmek gibi bakımların yapılabileceği Prima Tırı gönderdi.
OKX, AHBAP’a 1 milyon TL bağışta bulundu. Küresel ölçekli yardım kampanyası başlatıp bu bağışları toplayarak AFAD ve AHBAP’a aktaracağını duyurdu. Ayrıca 1 milyon TL’ye kadar olan bağış miktarını iki katı olarak AFAD ve AHBAP’a bağışlayacağını açıkladı.
Colin’s, depremzedeler için kaban, mont, kazak, atkı, bere gibi kışlık giyim ürünlerinin bulunduğu tırları bölgeye gönderdi.
Mavi, ısınma, barınma, giyim ve gıda gibi temel ihtiyaç desteğinde bulundu.
Boyner, depremzedeler için çocuk, kadın ve erkek giyim ürünleriyle ilk yardım, temel gıda, sağlık ve hijyen ürünlerini barındıran deprem çantalarını resmi kurumlarla koordineli şekilde bölgeye gönderdi.
Hepsiburada, Deprem Yardımlaşma Seferberliği’yle 24 saatte 38 milyon TL değerinde sipariş topladı. Ayrıca 59 milyon TL yardım topladı. Çalışanların desteği ve şirketin katkısıyla 2 milyon TL destek sağladı. Deprem bölgelerine destek için 10 milyon TL değerinde fonu devreye aldı.
Getir, AFAD ile koordineli olarak 10 tır gıda yardımında bulundu.
THY, 64 kargo uçağıyla deprem bölgesine 4 bin 99 ton yardım malzemesi taşıdı. Ayrıca yurt dışından 952 ton insani yardım kargosunu Türkiye’ye getirdi. Deprem bölgelerinden İstanbul’a yapılacak uçuşları da 100 TL’ye sabitledi.
A101, battaniye, yorgan ve kışlık kıyafetten oluşan 350 bine yakın yardım malzemesini bölgeye ulaştırdı. Ayrıca sahra mutfaklarına, sağlık kurumlarına ve çalışmalara destek sağlayan STK’lara gıda, içecek ve diğer ihtiyaç malzemesi yardımında bulundu.
Migros, Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katıldı. 24 saat içerisinde resmi kurumlarla koordineli olarak 12 adet tır gönderdi. İlerleyen günlerde ek olarak 30 tır daha gönderdi. Ayrıca mağazalarındaki gıda ve hijyen ürünlerini ücretsiz dağıttı. Ve 13 bin kişiye sıcak yemek servisi yaptı
Merinos; deprem bölgelerine 130 bin adet battaniye, 100 bin metrekare halı ve 100 milyon TL’de nakdi destekte bulundu. Ayrıca bölgedeki 10 bin çalışanına 10’ar bin TL destekte bulundu.
Ülker, bölge halkına ürünlerini Kızılay aracılığıyla gönderdi. Afetzedelere ve kurtarma ekiplerine ilk etapta 6 tır ilerleyen süreçte 20 tır ürün sevkiyatı yaptı.
English Home, battaniye ve yorgan başta olmak üzere temel ihtiyaç yardımında bulundu. Ayrıca Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katıldı.
Tüpraş, bölge halkı ve kurtarma ekipleri için akaryakıt desteği, jeneratör, iş makinesi, vinç ve teknik ekipman yardımında bulundu. Ayrıca bölgeye yatak, konteyner, gıda, su desteği sağladı.
Gratis, bölgede ihtiyaç duyulan temel hijyen ürünlerini afetzedelere ulaştırdı. Ayrıca su ve bebek maması gibi ürünlerle destekte bulundu.
BİM, 20 bin üzerinde battaniye, tek ve çift kişilik yorganlar, ısıtıcı, çocuklar için yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polat, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı ayrıca yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar olmak üzere toplamda 100 bine yakın ihtiyaç malzemesi gönderdi.
Watsons; hijyenik ped, kolonya, maske, yara bandı, ıslak mendil, pamuk, şampuan, sabun, diş fırçası gibi hijyenik ürünleri deprem bölgelerine ulaştırdı. Ayrıca gıda, çadır, uyku tulumu, giyim, powerbank, el feneri, battaniye ve yorgan da gönderdi.
Kahve Dünyası, 100 bin kişiye yetecek kadar içme suyu, stick hazır kahve, çocuklar için vitaminli toz içecek, salep, sıcak çikolata, protein değeri yüksek granobarlar, çikolata ve bardak peçete gibi saf malzemeler ile eldiven, şapka, bere, çorap gibi tekstil ürünleri gönderdi.
YemekSepeti, temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan 8 kamyon ürün gönderdi. Ayrıca 15 milyon TL’lik fon açtı. Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katıldı.
Microsoft, ürünlerini bölgede ücretsiz kullanıma sundu. Teknik destekte bulundu.
BitMEX, düzenlediği Alım Satım Yarışması’ndan elde edilen tüm gelirlerin Kızılay’a bağışlanacağını duyurdu.
Aselsan; temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan ve arama kurtarma çalışmaları için farklı günlerde olmak üzere 2, 7 ve 4 tır gönderdi. Toplamda 51 milyon TL aynî ve nakdî bağış ile 100 milyon TL destek gönderdi.
H&M; H&M Vakfı ve H&M Group olarak resmi kurumlara toplamda 600 bin dolar bağışta bulundu.
Ay Yapım, bölgenin ihtiyaçları için karavan ve jeneratörler gönderdi.
Bozdağ Film, set karavanlarını, jeneratörlerini, bölgede ihtiyaç olabilecek ekipmanlarını, aynî ve nakdî desteklerini deprem bölgesine gönderdi.
eBebek, resmi kurumlarla koordineli olarak bebeklerin ihtiyaçlarını karşılamak için ürün desteğinde bulundu.
WhitePress, AFAD ve AKUT gibi resmi yardım kuruluşlarına, teyit edilmiş bilgiler sağlanması amaçlanarak kurulan web sitelerini desteklediğini açıkladı.
Teknosa, deprem bölgelerine powerbank, ısıtıcı, şarj aleti, pil gibi teknoloji malzemelerini içeren temel ihtiyaç malzemelerini bölgeye gönderdi. Ayrıca Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katıldığını açıkladı.
Abdiİbrahim, Sağlık Bakanlığı’nın ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yönlendirmesiyle 13 bin kutu ilacı deprem bölgelerine ulaştırdı. Ayrıca çadır, battaniye, uyku tulumu, acil durum battaniyesi, termal içlik, çorap, bere, eldiven, kuru yiyecek, pet şişe su, kazma ve kürek desteğinde bulundu.
Zorlu Grubu, arama kurtarma ekiplerini ve temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardımlarını deprem bölgelerine gönderdi.
Baykar, ilk 4 günde toplamda 655.771.721 TL yardımda bulundu. Ayrıca bölgeye 47 insani yardım tırı ve 25 araçlık filo gönderdi. Şirketin 100’den fazla çalışanı da gönüllü olarak bölgeye intikal etti.
Kiğılı; kışlık ürün, gıda, bebek bezi, iç çamaşırı ve hijyen malzemelerinden oluşan ürünleri bölgeye gönderdi. Ayrıca Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katıldı.
Doğuş Grubu, bölgedeki 13 TÜMTÜRK Muayene İstasyonu’nu barınma için bölge halkına tahsis etti. Bölgenin temel ihtiyaçları için su, gıda, mutfak ekipmanı desteğinde bulundu. Ayrıca vinçli kamyon, ekskavatör, kamyon, jeneratör desteğinde bulundu.
Nestle, 25 tır su, 70 tır gıda desteğinde bulundu. Ayrıca resmi kurumlarla koordineli olarak bebek maması, içecek, hayvan maması da gönderdi.
Koza Altın, 3 milyon TL’lik gıda yardımında bulundu.
Sabancı Holding, 600 jeneratör ve 200 kişilik kurtarma ekibi ile iş makineleri gönderdi. 44 konaklama alanı ile yardım tırları yolladı. Ayrıca 10 bin kişiye yemek sağlayan seyyar mutfak ile 100 mobil tuvalet yardımında bulundu.
Rönesans Holding, Yenice Şantiyesi’ni koordinasyon merkezi yaptı. Arama kurtarma çalışmaları için 140 gönüllü personel, 6 dağcı ve 2 kurtarma köpeği gönderdi. Temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan 15 binden fazla ürün yardımında bulundu. AVM otoparkları da bölge sakinlerinin kullanımına açıldı.
Üstün Patent, depremden etkilenen vatandaşlara yardımcı olabilmek için resmi kurumlarla koordineli olarak desteklerini ulaştırdı.
WordPress Okulu, sürdürülebilir sosyal sorumluluk politikası gereği; “bulunduğunuz sektördeki iş arayışlarına azami desteği sağlayacağız” ifadelerini kullanarak destek açıklamasında bulundu.
Korvo.co, depremden etkilenen vatandaşlara destek olmak için eğitim, etkinlik, seminer düzenlemek isteyen uzmanlara Korvo Uzman Paketi’ni ücretsiz sunacağını açıkladı.
Xiaomi Türkiye, resmi kurumlarla koordineli olarak powerbank ve ısıtıcıları içeren tırını bölgeye ulaştırdı.
Evidea, depremden etkilenen illerdeki vatandaşlar için resmi kurumlarla koordineli olarak yardımlarını gönderdi.
Duracell, resmi kurumlarla koordineli olarak deprem bölgesine powerbank ve pil desteğinde bulundu.
Gloria Jean’s Coffees, deprem bölgesindeki vatandaşlara sıcak kahve ve çay ikramı yaptı. Ayrıca yardım tırlarını resmi kurumlar aracılığıyla bölgeye gönderdi.
Akbank; barınma, ısınma ve beslenme gibi öncelikli ihtiyaçları karşılamak amacıyla yaşam konteyneri, jeneratör, ısıtıcı, yatak, battaniye, erzak gibi malzemeleri bölgeye gönderdi.
Bitci Holding, Bitci Borsa’dan üç ay süreyle elde edilecek komisyon gelirlerinin AKUT’a bağışlanacağı duyurdu. Ayrıca mutfak ekipmanları ve aşçılar ile acil ihtiyaçların da bulunduğu bir yardım tırı yola çıkarıldı. Mutfak ekibiyle her gün 5 bin kişiye yiyecek desteği veriliyor.
Doğuş Çay, Kahramanmaraş merkez fuar alanında bulunan tırıyla çay ve sıcak çorba dağıtımı yaptı. Ayrıca diğer gıda yardımlarıyla da depremzedelere destekte bulundu.
Enka, deprem bölgesine 4 ekskavatör ve 1 mobil vinçin yanı sıra 2 dizel forklift desteğinde bulundu.. Ayrıca bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda arama-kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere makine ve ekipmanları bölgeye gönderdi.
Adidas, yardım çalışmalarını desteklemek için AHBAP’a bağışta bulundu. Ayrıca stoklarında yer alan kışlık kıyafetleri ihtiyaç bölgelerine AFAD aracılığıyla gönderdi.
Bitget, depremden etkilenenlere destek olmak ve bölgedeki çalışmalara katkı sağlamak amacıyla 1 Milyon TL değerinde bağışta bulundu.
Ceysu, deprem bölgelerine su yüklü 40 tır gönderdi. Ayrıca battaniye, bebek bezi, hijyen malzemeleri gibi ihtiyaçlar için destekte bulundu ve kurduğu mutfakla 2,500 kişiye 3 öğün sıcak yemek servisine başladı.
Gate TR, sahada operasyon yürüten kurum ve kuruluşlara 1 Milyon TL değerinde destek sağlama kararı aldı ve Deprem Dayanışma NFT Koleksiyonu’nu piyasaya sürerek tüm gelirin bağışlanacağını duyurdu. Ayrıca yardım paketleri hazırlayarak deprem bölgesine gönderdi.
Arkas Holding, donanımlı konteyner, lojistiğin sağlandığı yardım tırları, 30 bin litre motorin ve ısıyı sabit tutan tırlarla 24 saat çorba ile 3 öğün sıcak yemek desteğinde bulundu.
Anadolu Grubu, 80 tır su ve içecek, 16 tır gıda, içecek ve ihtiyaç malzemesi desteğinde bulundu. 1 tırı lojistik hizmetleri için kamuya tahsis etti. Ayrıca 4 fabrika ve 1 çiftliğini barınma, lojistik ve üretim için tahsis etti. Bayilere destek kampanyasında bulundu. Nakdî bağışlar yaptı.
Acıbadem, tam teşekküllü mobil sağlık ambulansları, sağlık tırları, sağlık personeli, tıbbi malzeme, gıda ve kıyafet desteğinde bulundu. Ayrıca bölgedeki 2 hastanesini ve Türkiye genelindeki tüm hastaneleri yaralıların tedavilerine açtı.
Globelink Ünimar, AFAD ve AHBAP’a bağışta bulundu. Ayrıca içme suyu, gıda ürünleri ve diğer malzemelerin afet bölgesine gönderilmesinde aktif rol alıyor. İstanbul Büyükçekmece’deki deposu ise aktarım merkezi olarak kullanılıyor.
ICRYPEX, AHBAP’a nakdi bağış ve kurumsal destekte bulundu. AFAD’a ise ekipman desteği sağladı.
Halkbank, gıda ve öncelikli ihtiyaç malzemelerinden oluşan tırlarını bölgeye gönderdi. Ayrıca kışlık çadır, jeneratör, ısıtıcı, beton kırma makinesi, battaniye, kışlık kıyafet, ayakkabı, uyku tulumu, bebek bezi ve maması, medikal malzeme sevkiyatlarında bulundu.
Türkiye İş Bankası, AFAD’a 1 milyar TL bağışladı. Kredileri faizsiz öteleme kararı aldı. Ayrıca bölgeye barınma, ısınma, lojistik ve gıda yardımında bulundu. Yaşama hazır 300 konteyner temin etti.
Yıldız Holding, afet bölgesindeki mağaza ve depolardan 175 milyon TL’den fazla destek gönderdi. Grup bünyesindeki diğer şirketler aracılığıyla da çeşitli aynî ve nakdî yardımlarda bulundu.
Bioderma Türkiye – NAOS, depremin ilk anlarından itibaren yetkililerle koordinasyon sağlayarak harekete geçti ve ilk etapta Türk Kızılayı ve Ahbap’a toplam 2 milyon TL tutarında bağış gerçekleştirdi. Ayrıca deprem bölgesinde bulunan vatandaşların spesifik ihtiyaçları için gereken ürünleri de en kısa zamanda depremzedelere ulaştıracağını açıkladı.
PepsiCo Türkiye, yiyecek ve içecek taşıyan 34 adet tırını AFAD ile koordineli bir şekilde bölgeye sevk etti. Ayrıca PepsiCo Vakfı tarafından sağlanan destek ile birlikte bölgede ihtiyacı olan vatandaşlara toplamda 25 milyon TL’lik yardım ulaştırdı.
Ata Grubu, depremzedeler için 20 milyon TL değerinde bir destek fonu oluşturdu. Ayrıca kendi ürünlerini ve temel gıda ürünlerini içeren 6 tırını, resmi kurumlarla koordineli olarak bölgeye ulaştırdı.
Tekfen Holding, yardım malzemeleri taşıyan 2 tırını bölgeye gönderdi. Ayrıca enkaz kaldırma çalışmaları için makine ekipmanlarını Adana ve çevresindeki etkilenen bölgelerin ardından Hatay’a yolladı.
Tosyalı Holding, bölgedeki fabrika mutfaklarında gece gündüz sıcak yemek üreterek günde 10.000 kişiye gıda ve beslenme desteği sağlıyor. Ayrıca fabrikalarının bulunduğu alanlardaki kapalı tesislerini depremzedelerin ve çalışanlarının barınma ihtiyacı için kullanıma açtı.
Albayrak Holding; acil yardım malzemeleri (giyim, gıda, hijyen ürünleri, şeker, mobil tuvalet, konteyner, aşevi, tekstil ürünü, soba), lojistik (70 tır, 66 otobüs ve minibüs, 17 ticari ve binek araç, 7 ton yakıt desteği) ve iş makinaları (51 adet) desteğinde bulundu. Ayrıca resmi kurumlarla koordineli olarak 82 kişilik arama kurtarma ekibi ve konteyner kent kurulumu yaptı.
Juan Valdez, 20 bin kişiye sıcak çorba, çay, kahve, poğaça, açma ve diğer ihtiyaçlar için destekte bulundu. Ayrıca 14 Şubat’taki tüm cirosunu depremzedelere bağışladı.
Europcar, lojistik desteği sağladı. Deprem bölgesine konteyner iletti. Ayrıca 430 çadır ve 40 prefabrik gönderdi.
Alumil Türkiye, deprem bölgesindeki vatandaşların temel su ihtiyacı için yardım tırı gönderdi.
Branding Türkiye Kariyer Mekrezi, deprem bölgesinde faaliyet gösteren girişimler, startuplar ve KOBİ’ler için ilk iş ilanını ücretsiz yayınlayacağını açıkladı.
Shakes Shack Türkiye, gıda desteklerini taşıyan 3 tırı bölgeye gönderdi.
Konuşarak Öğren, depremden etkilenen ve üniversiteye hazırlanan 50 öğrencinin üniversite sınavına kadar İngilizce eğitimini üstlendiğini açıkladı.
FDN Grubu; 94 lokasyonunu lojistik merkezi haline getirdi. 40 prefabrik yapı satın aldı. 430 adet çadır, 750 ısıtıcı, 100 çadır sobası ile 40 kabin tuvaleti deprem bölgesine gönderdi. Ayrıca temel ihtiyaç malzemeleri satın alarak resmi kuruluşlar aracılığıyla bölgeye yolladı ve elindeki boş araçları bölge halkının barınması ve lojistiği için hizmete sundu.
ST Endüstri Medya Grup,iş arayan depremzedeler için Endüstri Forum’da özel bir alan oluşturdu. Depremzede İşsiz Kalmasın mottosuyla duyurulan bu alanda iş arayanlar, iş verenler, satın almacılar ve tedarikçiler ilan verebiliyor. İlanlar İstanbul FM ve ST Endüstri Radyo’da ücretsiz duyurulacak.
Dijital Markalaşma Eğitimi I DME, depremden etkilenen üniversite öğrencilerinden oluşan 50 kişiye “Dijital Markalaşma 1.0 Eğitimi”nin ücretsiz olarak tanımlayacak.
Badem Pınarı, 250 tır su yardımında bulundu. Ayrıca afet bölgesine 72 saat boyunca üretim gerçekleştirmeye devam edeceğini ve bu süreçte üretimlerini yalnızca afet bölgesi için gerçekleştireceğini duyurdu.
Beon Group, hem kendi bünyesinde hem de iş birliği yaptığı 40’tan fazla kurum ve kuruluşta depremden etkilenen vatandaşların iş bulması için kariyer yönlendirmeleri yapacağını duyuurdu.
Atak Dış Ticaret A.Ş., Bagider (Bebek Araç Gereçleri Üretici, İthalatçı ve Perakendeciler Derneği) ile birlikte çalışarak; bebeklerin sağlıklı ve güvende olmalarına yardımcı olacak ve ailelerine destek sağlayacak, ihtiyaç duyulan bebek ürünlerini deprem bölgesine gönderdi.
Yemtar, Bandırma fabrikasındaki gönüllü çalışanlar ile birlikte deprem bölgeleri için çadır sobaları üreterek bölgelere ulaştırdı.