Diyarbakır’da yaşayan 47 yaşındaki Abdulhamit Yaşar, hayatını tehdit eden akciğer kanamasından bir saatte kurtuldu.
Diyarbakır’da, ağzından kan gelmesi nedeniyle büyük panik yaşayan Abdulhamit Yaşar, doktora başvurdu. İlk anda boğazdan kaynaklanan basit bir kanama olarak değerlendirildi ancak kanama devam etti. Abdulhamit Yaşar Memorial Dicle Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız’a başvurdu ve burada bazı tetkikler yapıldı. Tetkikleri değerlendirilen Yaşar’ın, akciğerde bulunan hava yollarında ve kılcal damarlarında genişleme tespit edildi. Dr. Levent Akyıldız, durumun ciddiyetini hastası Abdulhamit Yaşar’a anlatarak akciğerine normal anjiyo gibi olan bronşiyal embolizasyon yöntemini önerdi ve Memorial Diyarbakır Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Kerem Toprak’a yönlendirdi. Dr. Kerem Toprak tarafından değerlendirilen Abdulhamit Yaşar’a durumunun Bronşiyal Embolizasyon yöntemine uygun olduğu söylendi ve tedavi hakkında detaylı olarak bilgilendirildi. Tedaviyi kabul eden Abdulhamit Yaşar, 1 saatlik işlemin ardından sağlığına kavuşarak taburcu edildi.
“HEMOPTİZİ HAYATI TEHDİT EDEBİLİR”
Ağızdan kan gelme şikayetiyle Abdulhamit Yaşar’ın kendilerine başvurduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız, “Abdulhamit bey ilk geldiğinde endişeliydi. Kendisine bazı tetkikler yaptık ve akciğerinde hava yolunun genişlemesine bağlı kılcal damarlarda çatlama meydana geldiğini gördük. Hemoptizi dediğimiz akciğer kanaması normalde nadir görülen ancak hayatı tehdit edebilen bir hastalık olduğu için acilen müdahale edilmesi gerektiğini bildirdik. Açık ameliyat ile bu sorun giderilebilir ancak hasta için bayağı zahmetli bir yöntemdir. Bu yüzden akciğerdeki kanamanın durdurulması için bronşiyal embolizasyon dediğimiz yöntemi önerdik. Abdulhamit Bey’i, işlemi yapan arkadaşımız Uz. Dr. Kerem Toprak’a yönlendirdik. Yapılan 1 saatlik işlem sonucunda sağlığına kavuşan Abdulhamit Bey sadece bir süre kontrole gelecek. Ayrıca akciğerde oluşan kanamalar bazen belirti vermeyebilir bu yüzden hastalar dikkatli olmalı ve ağızdan kan geldiği anda mutlaka doktora başvurmalıdır. Çünkü ileri aşamalarında yaşamı tehdit edebilecek seviyelere gelebilir” dedi.
“ANJİYOYA BENZER YÖNTEMLE AKCİĞERDEKİ KANAMAYI DURDURDUK”
Yaşar’ın bronşiyal embolizasyon yöntemi için uygun olduğunu dile getiren Uz. Dr. Kerem Toprak, “Hastamız Abdulhamit bey bize yönlendirildiğinde akciğerindeki hava yollarında ve kılcal damarlarında gelişen kanamanın durdurulması gerekiyordu. Bunun için de günümüzdeki en uygun ve konforlu yöntem bronşiyal embolizasyon yöntemidir. İşlem sırasında Abdulhamit Bey’in kasık damarından girilerek akciğer damarlarına kateterle (ince hortum) ulaştık. Kanamaya neden olan damarı tespit ederek kanamayı durdurduk. İşlem sonrası, bir süre kanamanın devam edip etmediği kontrol ettik. Kanama durmuştu, böylelikle işlemi sonlandırdık. Bronşiyal embolizasyon yöntemi tamamen ağrısız olup genel anesteziye bile gerek duyulmadan yapılmaktadır. Başarı şansı oldukça yüksek, komplikasyon oranı da çok düşüktür. İşlem süresi hastaya göre değişebilmekle birlikte ortalama 1-2 saat sürmektedir ve hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir” diye konuştu.
“İKİ DOKTORA DA MİNNETTARIM”
Ağzından kan geldiğinde endişelendiğini ancak durumunun bu denli vahim olduğunu düşünemediğini anlatan Abdulhamit Yaşar ise, şunları kaydetti:
“Hastalığımı öğrendiğimde daha da endişelendim. Ancak Dr. Levent Bey beni sakinleştirdi ve hastalığın tedavileri hakkında bilgi vererek bronşiyal embolizasyon yönteminin konforundan bahsetti. Biraz rahatladıktan sonra beni işlemi yapacak olan Uz. Dr. Kerem Toprak’a yönlendirdi. Dr. Kerem Bey işlem için uygun olduğumu söylediğinde daha çok rahatladım çünkü açık ameliyat olacağım diye korkuyordum. Anjiyo yöntemine benzer bir yöntem ile akciğerimdeki kanamam 1 içerisinde durduruldu. İşlemden hemen sonra taburcu oldum. Şimdi kendimi iyi hissediyorum ve belli aralıklarla kontrole gidiyorum. İki doktoruma da minnettarım."