Avustralya’da uzmanlar, gelecekte şehirlerin mimari çehresini değiştirmeye aday olan 3 boyutlu yazıcı teknolojisini tartışıyor.

Bilim adamları, 3 boyutlu yazıcılarla gelen yeni teknoloji sayesinde Sydney şehrinin mimari çehresinin baştan aşağı değişikliğe uğrayacağını belirtiyor. Çin’de 3 boyutlu yazıcılarla deneysel bina yapımı çalışmalarına başlanmış olduğuna işaret eden Silikon Vadisi teknoloji uzmanı Vivek Wadhwa, geçtiğimiz hafta Avustralya’ya bir ziyaret yaparak, emlak uzmanlarıyla özel görüşmelerde bulundu.

Wadhwa, Avustralya Urban Development Institute kurumunda yaptığı konuşmada, "3 boyutlu yazıcılarla inşaat yapımı, önümüzdeki 5 ila 10 yılı içinde Avustralya’da da başlayacak." dedi.

Amerika’nın Stanford ve Duke üniversitelerinde öğretim görevlisi olan Wadhwa, Çin’in 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile yapmaya başladığı evlerin, sektöre ciddi katkılar yaptığını belirtmekle beraber, "Çinliler bu teknolojiyle harika şeyler yapıyorlar. Ancak ben şahsen şimdilik, Çinlilerin 3 boyutlu yazıcılarla inşa ettiği bu evlerde yaşamak istemem. Bu yeni teknolojinin, ticari ve pratik anlamda günlük hayatımıza girebilmesi için 5 ila 10 yıla daha ihtiyacımız var." dedi.

Wadhwa, 3 boyutlu yazıcılarla yapılan evlerin teorik olarak şu anda yapılan evlere oranla daha ucuz olacağını ve çok daha hızlı bir şekilde inşa edileceğini belirtti. Wadhwa ayrıca, yeni teknolojiyle mimari dizaynlarında büyük oranda değişikliğe uğrayacağını ifade ederek, "Şu anda inşa ettiğimiz bütün binalar, köşeli ve kare yapılardan oluşuyor. Düz yapılara sahibiz. Çünkü marangoz ve duvar ustaları bu şekilde çalışıyor." dedi.

Vivek Wadhwa’nın tahmin ettiği şekliyle inşaat yapımı, planlaması ve onay süreçleri çok daha büyük miktarlar için söz konusu olacak. Bir başka deyimle, binaların fabrikasyon bir şekilde yığınlar halinde üretilmesi söz konusu olacak.

Yakın bir gelecekte, binalar hayal bile edemeyeceğiniz bir şekilde ve adeta patlayan bir hızla yapılacak. Şu anda belediyeler kağıt işlerine planlara bakıyorlar. Sonra yapı mühendisleri bunları analiz ediyor. Ancak 3 boyutlu yazıcılarla ortaya konulan bir bina modeli test edildikten sonra, bu kadar çok plancıya ihtiyacınız olmayacak. Ya da bütün yapmanız gereken, bilgisayar ortamında hazır olan dizaynı, belediyenin merkezine göndermeniz ve oradaki bilgisayar programının bu dizaynın mühendislik hesaplarını otomatik olarak analiz etmesi yeterli olacak." dedi.