Alman istihbaratının, Amerikalılar için kimleri dinlediğine dair listenin Alman Meclisi'ne verilmesi talebine Washington olumsuz cevap verdi.

BND’nin Amerikan Ulusal Güvenlik Servisi’ne (NSA) birçok Avrupalı siyasetçi ve şirketin takip edilmesinde yardım ettiğinin ortaya çıkmasından sonra muhalefet Alman istihbarat teşkilatı BND’nin ne şekilde casuslukta yardım ettiğine dair listenin Federal Meclis’e sunulmasını istemişti.

Başbakan Merkel de BND skandalında soruların cevapsız kalmayacak şekilde aydınlatılacağını söylemişti. Merkel, istihbarat anlaşması gereği listenin Meclis’e sunulması konusunda ABD ile istişare edileceğini fakat devletlerarası istişare sürecinin uzun sürebileceğine dikkati çekerek, “Bu nedenle bilgilerin ne kadarının Federal Meclis’e sunulabileceği kararlaştırılmadı.” dedi.

Spiegel’in haberine göre ise ABD hükümetinden sözlü olarak Başbakanlığa cevap geldi. Başbakanlı Özel Kalem Müdürü Peter Altmeier’in Federal Meclis Kontrol Komisyonu üyeleriyle yaptığı görüşmede "Amerika’dan gelen ilk cevaba göre arama listesinin Meclis’e verilmesi kabul edilmedi. Fakat biz yazılı olarak da cevaplarını bekliyoruz. Ondan sonda nasıl bir süreç takip edileceğine karar verilecek." dediği ifade edildi.

ABD’nin BND’nin hangi kelimelerin aranmasında NSA’ya yardım ettiğinin açıklanmasını kabul etmemesiyle Merkel’in durumun zorlaşacağı belirtiliyor. Bu durumda skandalın Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşınması bekleniyor.

KAUDER: BİR BND SKANDALI GÖRMÜYORUM

Birlik Partileri (CDU/CSU) Grup Başkanı Volker Kauder, ortada herhangi bir BND skandalı görmediğini ifade ederek, istihbarat servisinin yıpratılmaması gerektiğini söyledi.

BND’nin kontrolünü yapan Federal Meclis Kontrol Komisyonu üyelerinin gizli bilgileri ifşa etmeye çalıştıkları şikayetini dile getiren Kauder, "Bir parlamento ve ilgili komisyon, gizli olarak sınıflandırılmış belgelerin gazete ve internette dolaşmasına neden olursa görevini yerine getirmiş olmaz." dedi.

Volker Kauder, Parlamento Kontrol Komisyonu’ndaki Sosyal Demokrat Partili (SPD) ve muhalefet partili üyelerin yaklaşımlarının güven zedeleyici olduğunu ileri sürdü. Birlik Partili Kauder, istihbarat servisinin kontrolünde yasanın ve hukukun belirlediği çizgilerde kalınması gerektiğini söyledi.

Hükümet ortağı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in Merkel’i hedef alan açıklamalarına "SPD’nin tavrı abartılı ve yakışıksız. Bir koalisyonda ölçülü bir yaklaşım değil." ifadeleriyle tepki gösterdi.